fbpx
Франція розробить з Бразилією ядерний реактор для підводного човна

Франція розробить з Бразилією ядерний реактор для підводного човна

Бразилія ВМС Бразилії Європа Латинська Америка Підводні човни Світ Суднобудування Флот Франція Ядерна зброя

Франція допоможе Бразилії розробити ядерний реактор для нового багатоцільового атомного підводного човна.

Про це повідомляє видання France24 з посиланням на заяву президента Франції Еммануеля Макрона.

Під час візиту до Бразилії, президент Франції Еммануель Макрон зустрівся з президентом Бразилії Луїсом Інасіо Лулою да Сілвою.

Під час зустрічі вони обговорили оборонну співпрацю між країнами та домовились що, Франція допоможе Бразилії розробити ядерну силову установку для майбутнього підводного човна.

При цьому було зауважено що, Бразилія має поважати всі зобов’язання щодо сурової політики нерозповсюдження інформації.

Макрон зазначив що, Франція пліч-о-пліч співпрацює з Бразилією як в реалізації нового проєкту будівництва французьких підводних човнів “Скорпен” у Бразилії, так і із розробки іншого оборонного озброєння.

Треба зазначити що, Франція має багаторічний досвід у проєктуванні ядерних реакторів сімейства К15 для підводних човнів та надводних кораблів.

З 1960-х років країна має у своєму складі атомні підводні човни з ядерною силовою установкою та на сьогодні продовжує будувати їх.

Бразилія займається розробкою власного атомного підводного човна з 2008 року. Будівництво корабля, що отримав ім’я “Аlvaro Alberto”, ведеться з 2018 року.

Раніше “Мілітарний” повідомляв що, у жовтні 2023 року, Військово-морські сили Бразилії урочисто розпочали початковий етап будівництва першого бразильського атомного підводного човна “Аlvaro Alberto”.

Церемонія різання сталі відбулась 4 жовтня на бразильській спеціальній верфі підводного кораблебудування Itaguai Construçoes Navais (ICN) у штаті Ріо-де-Жанейро.

Попри саму церемонію, нарізана сталь буде використана для будівництва дослідної 100-тонної секції міцного корпусу, яка не увійде до складу самого підводного човна. Її задачею буде підтвердження технічної компетентності компанії-виробника Itaguaí Construções Navais.

Спуск підводного човна на воду спочатку планувався на 2023 рік, проте через низку політико-економічних обставин був перенесений спочатку на 2025 й, а пізніше – на 2030 рік. Нинішній план передбачає включення корабля до складу ВМС у 2029 році.

Бразилія ВМС Бразилії Європа Латинська Америка Підводні човни Світ Суднобудування Флот Франція Ядерна зброя