fbpx
Франція щомісяця передаватиме 50 “ракет” Україні

Франція щомісяця передаватиме 50 “ракет” Україні

AASM Авіаційне озброєння Авіація Військова допомога Європа Світ Україна Франція

Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню оголосив про початок поставок неназваного ракетного озброєння в Україну.

Про це він зявив в ефірі France Inter, повідомляє Le figaro.

18 січня в етері France Inter міністр оборони Франції повідомив, що з січня 2024 року Париж буде доставляти близько 50 неназваних “ракет” (ориг. “missiles”) щомісяця до кінця року.

Лекорню також нагадав про рішення президента країни Еммануеля Макрона передати Україні близько 40 авіаційних крилатих ракет SCALP. Тим самим він обізначив, що мова йде про інший тип боєприпасу.

Імовірно, уряд країни планує постачати кориговані авіаційні бомби сімейства AASM, що оснащені ракетним прискорювачем. Франція класифікує їх як ракети.

AASM Hammer

AASM є комплектом модернізації для вже існуючих вільнопадаючих некерованих авіабомб назразок американських JDAM, що вже використовуються українською тактичною авіацією.

Комплект складається з передньої частини з системою наведення і закрилками та задньою з прискорювачем, що призначений для збільшення дальності польоту.

Франція має на озброєнні два типи комплектів для авіабомб: “Hammer-250” для бомб Mk. 82 масою 227 кг та “Hammer-1000” для 908-кілограмових Mk. 84.

Графічна модель Авіабомби Mk.84 з комплектом Hammer-1000 у розборі.

Носова частина комплекту модернізації AASM може оснащуватись трьома системами наведення: інерціальною з корекцією по GPS, інерціальною з тепловізійною ГСН або аналогічною з системою наведення по лазерному променю. Перший тип системи, згідно з інформацією розробника, має точність влучання у 10 метрів, а два останні – лише 1 метр.

При тому, варто зауважити, що керовані авіабомби з тепловізійною та лазерною системами наведення є несприйнятними до ворожих систем радіоелектронної боротьби.

Відомо, що у 2016 році на замовлення міністерства оборони Франції було виготовлено 764 комплекти AASM з інерціальною системою наведення, 384 комплекти з тепловізійною ГСН та 600 комплектів з лазерним наведенням.

Дальність ураження таких боєприпасів залежить від висоти запуску та початкової швидкості, однак за офіційними данними вона коливається в діапазоні 15-70 кілометрів. У 2022 році виробник також представив новий прискорювач для комплектів Hammer-1000, що має забезпечити дальність у 15-200 кілометрів, однак невідомо, чи були ці комплекти замовлені Францією.

Враховучи, що початок передачі цих боєприпасів очікується вже січні цього року, основними їх носіями в Україні стане авіація радянського зразка. Так, носіями авіабомб Mk.82, що у спорядженому стані важать 340 кілограмів, можуть стати винищувачі МиГ-29 та Су-27. Більш важкі однотонні Mk.84 зможе нести лише фронтовий бомбардувальник Су-24М.

Варто також зауважити, що у 2014 році в ході випробувань боєприпаси AASM довели свою сумісність з винищувачами F-16, перші з яких Україна має отримати вже в цьому році.

AASM Авіаційне озброєння Авіація Військова допомога Європа Світ Україна Франція