fbpx
Франція веде переговори про передачу Україні озброєння з арабських країн

Франція веде переговори про передачу Україні озброєння з арабських країн

Артилерія Близький Схід Боєприпаси Військова допомога Катар ОАЕ Саудівська Аравія Світ Україна Франція

Франція веде переговори з арабськими країнами про повернення проданого французького озброєння для подальшої його передачі Україні.

Про це під час пресконференції заявив президент Франції Еммануель Макрон.

Макрон заявив, що його країна більше не постачатиме снаряди та артилерійські системи до Катару та Саудівської Аравії, аби зосередитися на підтримці України.

Натомість французький уряд веде переговори з цими країнами про вилучення поставленого їм обладнання та відправлення його в Україну.

Крім того, за словами Макрона, уряди Франції, Німеччини та Італії також ведуть переговори про повернення накопиченого Катаром, Об’єднаними Арабськими Еміратами та Саудівською Аравією протягом багатьох років озброєння.

Він наголосив, що нарощення запасів французької армії та поставки в Україну будуть пріоритетними для Франції.

Арсенали країн Близького сходу

Враховуючи нагальні потреби України, можна припустити, що основна частина переговорів присвячена запасам артилерійських боєприпасів, що розміщені в арсеналах арабських країн.

Враховуючи контекст, також не виключено, що переговори торкнуться і інших зразків озброєння, зокрема, артилерійських установок.

На озброєнні Саудівської Аравії перебуває 156 артилерійських установок Caesar, а також близько 100 легких 105-мм гаубиць LG1.

САУ Caesar армії Саудівської Аравії.

Катар володіє меншим парком артилерії, що складається з двох десятків морально застарілих французьких самохідних 155-мм гаубиць AMX F3 та значно сучасніших німецьких артилерійських установок PzH 2000.

Об’єднані Арабські Емірати майже не володіють французькими зразками артилерії, однак мають запаси авіаційних крилатих ракет SCALP (Storm Shadow), котрі були виготовлені з урахуванням експортних обмежень та постачались під назвою Black Shaheen.

Крилата авіаційна ракета Black Shaheen.

Від оригінальних ракет Black Shaheen відрізняється зменшеною до 290 км дальністю польоту для відповідності вимогам договору про контроль ракетних технологій.

Артилерія Близький Схід Боєприпаси Військова допомога Катар ОАЕ Саудівська Аравія Світ Україна Франція