fbpx
Франція випробувала міжконтинентальну балістичну ракету M51.3

Франція випробувала міжконтинентальну балістичну ракету M51.3

Балістичні ракети Європа ОПК Франція Ядерна зброя

Франція провела успішний випробувальний пуск міжконтинентальної балістичної ракети M51.3.

Про це повідомляє міністр оборони Франції Себастьян Лекорню у своєму Twitter (X).

«Ця розробка підтримує довіру до наших сил ядерного стримування і демонструє досконалість нашої пускової індустрії», – написав Лекорню.

Генеральний директорат з питань озброєнь Франції повідомив, що ракета була запущена в бік Атлантики з полігону в муніципалітеті Біскарроссе.

Пуск здійснювався з наземної пускової установки, зона падіння ракети знаходиться на відстані кількох сотень кілометрів від узбережжя.

М51.3 – це твердопаливна трьохступенева міжконтинентальна балістична ракета морського базування, яка є модернізацією ракети M51.

Технічні характеристики модернізованого варіанту не розкриваються, однак відомо, що попередня версія має орієнтовну дальність польоту від 8 до 10 тисяч кілометрів.

Версії 51.1 та 51.2 могли оснащуватися термоядерними боєголовками потужністю від 110 до 300 кілотонн. Максимальна швидкість польоту ракети оцінювалася у 25 махів.

Можна припустити, що габарити ракети не змінилися і вона має довжину у 12 метрів, діаметр у 2,3 метри, а вагу – близько 52 тонн. Навігація ракети здійснюється завдяки супутниковій системі навігації Європейського Союзу Galileo.

Новітня ракета М51.3 призначена для встановлення на перспективні атомні підводні човни класу SNLE-3G, які почнуть замінювати своїх попередників класу Triomphant після 2035 року.

Розробкою сімейства ракет М51 займається французька компанія ArianeGroup.

Нещодавно “Мілітарний” повідомляв, що компанія MBDA разом з Військово-морським флотом Франції провела випробувальні стрільби нової версії протикорабельної ракети Exocet.

Балістичні ракети Європа ОПК Франція Ядерна зброя