fbpx
Франція замовила розробку дронів-камікадзе двом консорціумам

Франція замовила розробку дронів-камікадзе двом консорціумам

Авіація БпА (Безпілотні апарати) Європа ОПК Світ Технології Франція

У Франції в рамках конкурсу зі створення дронів-камікадзе для потреб війська обрали два консорціуми компаній.

Про це повідомили в міноборони країни.

Перші демонстрації можливостей цієї зброї очікують уже до кінця поточного року.

Конкурс під назвою Colibri розпочали в травні 2022 року. Його спільно проводили Агентство оборонних інновацій (AID) та Агентство оборонних закупівель Франції (DGA).

Програма спрямована на швидке створення французьких недорогих телекерованих дронів-камікадзе, які будуть простими у використанні та здатними уражати легкі цілі на дальності в межах 5 кілометрів.

Для реалізації цього конкурсу з 19 промислових пропозицій обрали два консорціуми.

Перший складається з компаній MBDA та NOVADEM.

Другий представлений виробником NEXTER та неназваною французькою компанією, яка займається безпілотниками.

За даними французького оборонного відомства, проєкт від MBDA та NOVADEM має перетворити квадрокоптер у баражуючий боєприпас. Він має бути маневрений і підходити для роботи у міських умовах і серед будівель, а не лише на відкритій місцевості.

А проєкт, запропонований NEXTER та французькою безпілотною компанією, має адаптувати безпілотник з фіксованим крилом. Це рішення дозволить літальному апарату долати більші відстані та працювати на відкритому просторі. За даними французьких ЗМІ, ймовірно, для цих цілей будуть модифіковувати літальний апарат Delair Tech UX11 з розмахом крил 1,1 м і вагою до 1,5 кг.

Два проєкти включають корисне навантаження – БПЛА нестимуть вибухову бойову частину, яка призначена для ураження різноманітних цілей. Перші демонстрації роботи дронів-камікадзе планують провести до кінця цього року.

Практичні випробування мають показати потужність цих типів дронів-камікадзе з технічної та експлуатаційної точки зору, а також розкрити аспекти, які стосуються безпеки впровадження нових БПЛА у війська.

Авіація БпА (Безпілотні апарати) Європа ОПК Світ Технології Франція