fbpx
Французькі слідчі допомагатимуть розслідувати злочини російських військових в Ізюмі

Французькі слідчі допомагатимуть розслідувати злочини російських військових в Ізюмі

Війна з Росією Воєнні злочини Україна Франція Харківщина

В Україну прибула місія французьких фахівців, які працюватимуть разом з українськими колегами для документування злочинів на деокупованих територіях Харківщини.

Про це повідомило посольство Франції в Україні.

Фахівці прибули 27 вересня, із ними до Києва приїхала міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна.

Експерти Інституту кримінальних досліджень Національної жандармерії щойно прибули в Україну, глава МЗС Катрін Колонна представила їх генеральному прокурору Андрію Костіну. Від завтра вони працюватимуть в рамках розслідування злочинів в Ізюмі. Франція стоїть поруч з Україною у боротьбі з безкарністю“, – зазначили в посольстві.

15 вересня біля звільненого Ізюма виявили масове поховання військових Збройних Сил України та мирних громадян. У перший день ексгумації слідчі розкопали із братської могили 17 військових України, а також 22 загиблих цивільних людей. Роботи тривали до 23 вересня, із могил дістали 447 тіл загиблих. Більшість із них мають ознаки насильницької смерті.

Голова Національної поліції Ігор Клименко повідомив, що на територіях деокупованої Харківщини виявили 10 місць, де російські війська катували людей.

Команда з ексгумації обстежує місце масового поховання військових України, 16 вересня 2022 року. Ізюм, Україна. Фото: Радіо Свобода

Місцеві розповіли, що самі ховали людей, коли знаходили тіла у місті. Не завжди вдавалося встановити особу загиблого, тому більшість поховань підписано лише номерами.

Днями у деокупованому Ізюмі знайшли ще два масові поховання. Про це Володимир Зеленський розповів в інтерв’ю іноземним журналістам. 

Нагадаємо, французькі фахівці працювали разом з українськими після деокупації Київщини. Тоді Франція відправила в Україну експертів з балістики, вибухівки та обробки ДНК.

Також своїх слідчих в Україну відправлять Нідерланди. Вони працюватимуть в рамках розслідування Міжнародного кримінального суду.

Війна з Росією Воєнні злочини Україна Франція Харківщина