fbpx
Французький флот замовив глибоководні дрони A6K-M

Французький флот замовив глибоководні дрони A6K-M

БпА (Безпілотні апарати) ВМС Франції Європа Світ Флот Франція

Французька компанія Exail поставить флоту Франції нові автономні глибоководні дрони A6K-M.

У компанії розповіли, що їх підводні апарати вже здатні працювати на глибині до 6000 метрів.

Забезпечення контролю над морським дном, як зазначено у перспективному плані France 2030, стало серйозною проблемою для оборони Франції.

Зокрема, для забезпечення суверенітету та свободи дій країни, а також захисту її стратегічних та економічних інтересів.

Прийнята Міноборони Франції у 2022 році стратегія ведення бойових дій на глибині передбачає, що національні ВМС розширять свої можливості за рахунок придбання глибоководних безпілотників різного типу.

Вони мають бути здатними вести спостереження за обстановкою, так і виконувати різні операції за допомогою корисного навантаження, включаючи маніпулятори.

Вибрана компанія Exail поставить глибоководний безпілотник A6K-M, заснований на архітектурі Ulyx, розробленої спільно з Французьким національним інститутом океанології та технологій.

Апарат на архітектурі Ulyx здійснив перші занурення на глибину 6000 метрів восени 2023 року.

Модульна платформа дозволяє швидко адаптувати її до конкретних потреб французького флоту.

Передбачається, що новий безпілотник виконуватиме розвідувальні та спостережні місії біля морського дна, а також вестиме моніторинг стану важливої ​​підводної інфраструктури.

Глибоководний дрон A6K-M компанії Exail

Новий безпілотник, побудований на основі більш ніж 40-річного досвіду Exail у глибоководних роботах, отримає ряд компонентів, розроблених та вироблених самою компанією, включаючи інерційну навігаційну систему Phins та акустичні датчики, але також зможе нести обладнання від інших постачальників, щоб адаптувати апарат до місій ВМС Франції.

Нагадаємо, на початку року Військово-морські сили Франції замовили у компанії Naval Group демонстратор підводного безпілотника OUDD.

БпА (Безпілотні апарати) ВМС Франції Європа Світ Флот Франція