fbpx
G7 обговорять протидію російській дезінформації

G7 обговорять протидію російській дезінформації

Російська агресія Світ

Країни учасниці G7 обговорять протидію російській дезінформації.

Про це пише «Радіо Свобода».

Британський міністр закордонних справ Домінік Рааб заявив 2 травня, що Лондон запропонує об’єднати міжнародні зусилля з протидії російській пропаганді та дезінформації.

З 3 по 5 травня Рааб прийматиме у себе міністрів закордонних справ країн «Групи семи», які проведуть першу особисту зустріч за два роки. Напруженість у відносинах з Росією стоїть на порядку денному.

Британія збирається закликати партнерів по G7 розробити «механізм швидкого спростування російської брехні, пропаганди чи фейковий новин», заявив Рааб журналістам перед зустріччю.

Міністр пояснив, що ідея полягає в тому, щоб «зібратися разом, щоб дати спростування і відверто розповісти правду людям в цій країні, але також в Росії, Китаї та в усьому світі».

Фото: З вільних джерел

Раніше Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» (G7) і глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель виступили зі спільною заявою, в якій висловили стурбованість щодо скупчення військ на кордоні України і в окупованому Криму.

У своїй заяві глави МЗС Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії і США, а також верховний представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки відзначили, що масштабне пересування військ становить загрозу і є дестабілізуючим чинником, закликали Росію припинити провокації і знизити напруженість в рамках її міжнародних зобов’язань.

Крім того, в заяві міститься заклик до Москви дотримуватися принципів і зобов’язань ОБСЄ, які вона підписала, вони зокрема стосуються прозорості пересування військ, і виконати процедуру, встановлену відповідно до Віденського документу.

Нагадуючи про своїй останній заяві від 18 березня, міністри підтвердили підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, і підтримали кроки з протидії, що вживаються Україною.

Варто нагадати, що на початку квітня, Німеччина та Франція у спільній заяві міністерств закордонних справ двох країн, висловили стурбованість зростанню напруженості на сході України.

Німеччина та Франція уважно спостерігають за переміщеннями російських військових на кордоні з Україною і закликають сторони до деескалації. Берлін і Париж також вказали на “зростаюче число порушень перемир’я” після стабілізації ситуації в Донбасі з середини минулого року.

Російська агресія Світ