fbpx
Генерал США розповів про роботу української акустичної системи виявлення дронів

Генерал США розповів про роботу української акустичної системи виявлення дронів

Війна з Росією Європа ППО та ПРО ПС США Україна

Українська акустична система виявлення повітряних цілей ефективно знаходить російські ударні безпілотники та координує засоби ППО.

Про це заявив генерал Джим Хекер, голова Повітряних сил США в Європі і командування об’єднаних повітряних сил НАТО.

Мережа моніторингу повітряного простору, що складається з тисяч акустичних датчиків по всій країні, показала свою високу ефективність, допомагаючи виявляти та відстежувати російські дрони на низьких висотах.

«Україна мала імпровізувати, аби відстежувати численні об’єкти. Вони взяли 8000 акустичних датчиків та встановили їх на 6-футові стовпи по всій країні. Мікрофони розставили так, щоб вони могли визначити напрямок польоту безпілотників», — розповів Хекер.

Він повідомив, що американські військові наразі випробовують цю технологію у себе, щоб побачити, чи зможе вона задовольнити потреби США щодо додаткових засобів моніторингу та боротьби з БПЛА.

За словами американського генерала, кожна така акустична станція коштує близько 500 доларів. Об’єднавши отриману інформацію, мережа таких станцій визначає швидкість та напрямок польоту безпілотників.

Він наголосив, що перевага такої системи — не лише у низькій вартості. Вона також може ділитися зібраними даними з мобільними вогневими групами, озброєними кулеметами.

«За шість годин вони навчають бійця дивитися у планшет, де відображається напрямок руху безпілотників», — розповідає він.

Хекер навів приклад: коли на територію країни проникли 84 дрони, їх усі відстежила акустична система. Використовуючи її дані, мобільні вогневі групи вийшли на перехоплення та знищили 80 безпілотників.

Мобільна вогнева група веде вогонь по повітряним цілям. Фото: Повітряне командування “Південь”.

На думку Хекера, Україна зробила великі кроки задля побудови мережі спостереження та розпізнавання повітряних об’єктів. У комбінації з підрозділами «протиповітряної артилерії» вона виявляє високу ефективність.

«Це набагато ефективніше за перехоплення таких цілей з допомогою дорогих ракет Patriot або SM-2», — розповідає генерал, натякаючи на нинішні бойові дії в Перській затоці.

Zvook

Одна з акустичних систем моніторингу, що наразі працює в Україні, це проєкт Zvook – апаратно-програмний комплекс, здатний акустично виявляти крилаті ракети, гелікоптери, дрони та винищувачі на малих та середніх висотах.

Докладніше про нього можна подивитися у репортажі «Мілітарного» з української платформи оборонних технологій #Brave1.

Війна з Росією Європа ППО та ПРО ПС США Україна