fbpx
Gladius: Польща підписала найбільший в своїй історії контракт на безпілотники

Gladius: Польща підписала найбільший в своїй історії контракт на безпілотники

WB Group БпА (Безпілотні апарати) Польща Сусіди

Міністр оборони Республіки Польща Маріуш Блащак підписав контракт на закупівлю безпілотної системи Gladius.

Як пише defence24.pl сума контракту – 450 млн дол, що більше ніж вартість угоди на закупівлю Bayraktar TB2 ( 270 млн дол) або БПЛА Orlik (180 млн дол).

Військо Польське отримає кілька сот безпілотних літальних апаратів, що входять до складу системи. Це і розвідувальні БПЛА FT5 і баражаючі боєприпаси (дрони-камікадзе) виробництва компанії WB Group. Загалом за контрактом буде передано чотирі батарейні комплекти системи, проведене навчання персоналу, пакет технічного обслуговування.

Літальні апарати будуть інтегровані з наземними артилерійськими підрозділами через існуючу польську систему керування вогнем “Topaz”.

155-мм САУ Krab під час передачі

Перші елементи Gladius надійдуть на озброєння артилерійських полків на сході країни вже в 2022 році.

На рішення придбати систему вплинув аналіз війни в Україні.

Комплекс Gladius дозволить польській армії розвідувати і вражати цілі на глибині 100 км.

БПЛА FT5, за даними компанії-виробника, це двомоторний безпілотник з розмахом крил 6,4 м. Здатний виконувати задачі з розвідки на максимальній висоті 5000 м і знаходитися в повітрі протягом 10 годин. Корисне навантаження БПЛА – оптико-електронна та тепловізійна камера, системи РЕР, сенсор визначення рівня забруднення.

Який саме дрон-камікадзе буде в складі системи не повідомляється. WB Group є виробником баражуючих боєприписів Warmate та Warmate 2.

WB Group БпА (Безпілотні апарати) Польща Сусіди