fbpx
Global Hawk США уперше моніторив для України кордон з Білоруссю та Росією

Global Hawk США уперше моніторив для України кордон з Білоруссю та Росією

RQ-4 Global Hawk Авіація БпА (Безпілотні апарати) ПС США Спостережний політ Україна Україна-США

Стратегічний розвідувальний дрон RQ-4 Global Hawk Повітряних сил США уперше моніторив для України кордон з Білоруссю та Росією.

Про це інформує Мілітарний.

Безпілотний літальний апарат з позивним UAVGH000 злетів з авіабази у Об’єднаних Арабських Еміратах та дістався нашої країни через повітряний простір Іраку, Йорданії, Греції та Болгарії.

Спочатку він зробив декілька кіл на півночі України між Житомиром та Конотопом, після чого направився в напрямку Ізюму у Харківській області.

Там він продовжив польоти між чотирма областями – Полтавською, Харківською, Дніпропетровською та Запорізькою областями:

Маршрут польоту Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk 21 січня 2022 року

Україна допускає у свій повітряний простір іноземні літаки та безпілотні літальні апарати для моніторингу ситуації на окупованих територіях Донбасу та Криму. Отримані дані згодом передаються нашим військовим.

Політ поблизу кордону з сусідньою Білоруссю та Росією здійснюється дроном вперше.

Обладнання та технічні засоби на борту безпілотника дозволяють йому ефективно вести розвідку на дальностях у 300 км від маршруту польоту.

Більше про його можливості можна дізнатися у матеріалах «Стратегічний дрон “Глобал Гоук”. Частина 1», «Стратегічний дрон “Глобал Гоук”. Частина 2 – “Тритон”» та «Стратегічний дрон “Глобал Гоук”. Частина 3 – NASA і експорт» від доктора історичних наук, професора кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Андрія Харука.

Окрім них наші партнери відправляють до України такі літаки як RC-135W та P-8A Poseidon, а не так давно над Україною працював літак радіоелектронної розвідки Joint STARS. Особливістю E-8C Joint STARS полягає, що це літак бойового управління та цілевказання.

Літак E-8C Joint STARS Повітряних сил США. Фото з відкритих джерел

Єдина у своєму роді комплексна система Joint STARS вже понад 25 років забезпечує управління боєм «повітря-земля» та операції спостереження бойовим командуванням США на підтримку військових операцій.

Військовий літак Сполучених Штатів проводив розвідку на кордоні Донецької та Луганської області, перед цим він пролетів над Полтавщиною, Харківською, Дніпропетровською та Запорізькою областю.

RQ-4 Global Hawk Авіація БпА (Безпілотні апарати) ПС США Спостережний політ Україна Україна-США