fbpx
Грузія слідом за США виведе війська з Афганістану

Грузія слідом за США виведе війська з Афганістану

Азія Афганістан Грузія Світ США

Грузія виведе свій військовий контингент з Афганістану.

Повідомляє Мілітарний з посиланням на Голос Америки.

Грузинські військові покинуть Афганістан до вересня, за узгодженим з графіком НАТО. Про це заявив прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі.

За словами прем’єр-міністра, за всі ці роки грузинські солдати довели, що Грузія «може з гідністю нести тягар колективної відповідальності за міжнародну безпеку».

«У нас інтенсивні консультації з нашим стратегічним партнером – США. Виведення контингенту з Афганістану буде здійснено в координації з ними », – зазначив грузинський прем’єр.

Більш того, участь Грузії в місіях НАТО, згідно прем’єру, «стане суттєвим фактором для досягнення стратегічної мети – членства в Північноатлантичному альянсі».

У свою чергу президент Грузії Саломе Зурабішвілі теж заявила, що грузинська армія підтвердила можливість успішно вирішувати завдання колективної оборони і безпеки.

Держсекретар США подякував грузинським військовим за участь в місії НАТО. При цьому, у свою чергу глава МЗС Грузії Давід Залкаліані подякував держсекретаря США Ентоні Блінкена, «який визнав за необхідне особисто зателефонувати і подякувати грузинським військовим за жертовну участь в місії».

«Ми пишаємося тим, що Грузія є надійним партнером НАТО і разом з членами Альянсу внесла величезний внесок у забезпечення миру і безпеки в світі», – сказала президент.

Варто зазначити, що запланований вивід грузинських підрозділів з Афганістану відбувається на тлі заяви США про завершення військової операції в цій країні.

Вивід американського військового контингенту планується завершити до 9 вересня, що має поставити крапку у 20-ти річній військовій компанії США в Афганістані, розпочатої як відповідь на теракт 11 вересня 2001 року.

Грузія бере участь у миротворчій місії в Афганістані з 2004 року, і за кількістю військових в контингенті є найбільшим донором не лише серед країн, які не є членами НАТО, але і за кількістю військових в місії на душу населення в країні. Примітно, що за цей час в Афганістані загинули 32 грузинських військовослужбовців, і багато хто отримав поранення. На даному етапі в місії НАТО «Рішуча підтримка» (Resolute Support), яка проводиться в Афганістані з 1 січня 2015 року, беруть участь 860 військовослужбовців з Грузії .

 

Азія Афганістан Грузія Світ США