fbpx
ГУР уже використовує десантні катери СВ90

ГУР уже використовує десантні катери СВ90

ГУР МО Десантні катери та кораблі Україна Флот Чорне море

Головне управління розвідки показало, як спецпризначенці використовують передані їм десантно-штурмові катери Combat Boat 90.

Кадри оприлюднила пресслужба розвідувального відомства.

Три швидкісні броньовані катери увійшли до складу раніше невідомого морського центру «Вікінг» ГУР МО України. Для їх використання українські розвідники пройшли відповідну підготовку у Швеції.

У відомстві розповіли, що «Дракари» — катери, названі так на честь кораблів вікінгів, призначені для здійснення десантних операцій, спостереження та патрулювання акваторії, а також забезпечення вогневої підтримки на воді.

СВ90 обладнані вогневими точками під кулемети та автоматичні гранатомети. За потреби вони можуть бути дооснащені легкими протикорабельними ракетами та нести морські міни або глибинні бомби.

Зокрема, один із показаних бортів розвідувального відомства був озброєний великокаліберним 12,7-мм кулеметом M2 Browning, а також кормовим 7,62-мм кулеметом FN MAG.

За основним своїм призначенням Combat Boat 90 штатно транспортують чотири з половиною тонни вантажу або 21 бійця десанту в повному бойовому спорядженні.

«Переваги цієї техніки у тому, що вона дуже швидка, дуже маневрена, дуже функціональна. З її допомогою можна виконувати різні поставлені задачі: як логістичні ― перевезення боєкомплекту, людей, різного роду вантажі, так і патрулювання. З кваліфікованим екіпажем катер може виконати будь-яку поставлену задачу», ― розповів Сергій, командир десантно-штурмового катера «Дракар».

Він додав, що броня «Дракара» здатна врятувати від куль та уламків. Також важливою перевагою є серйозний запас ходу 300 морських миль (550 км). Передані українським розвідникам військові судна вже виконують завдання на морі.

Нагадаємо, що катери СВ90 були придбані для воєнної розвідки українською компанією «Метінвест» та передані їм у червні 2024 року.

Бойові катери оснащені двома дизельними двигунами потужністю 600 кВт та двома водометними рушіями, котрі дозволяють виконувати різкі маневри та розвивати швидкість до 45 км в мілководних прибережних водах.

Нагадаємо, декілька десятків таких катерів також мають надійти Україні від уряду Нідерландів.

ГУР МО Десантні катери та кораблі Україна Флот Чорне море