fbpx
HIMARS та західні САУ на озброєнні ЗСУ. Українські артилеристи порушують логістику ворога

HIMARS та західні САУ на озброєнні ЗСУ. Українські артилеристи порушують логістику ворога

M142 HIMARS M270 РСЗВ Артилерія Війна з Росією Втрати Росії САУ KRAB САУ PzH 2000 Україна

За останні кілька тижнів українські військові отримали сучасну далекобійну артилерію від партнерів та почали її активно застосовувати. Це допомогло порушити логістичні шляхи окупантів.

Про це пише видання Texty з посиланням на італійського воєнного експерта Томаса Тейнера.

Він вважає, що використання українськими артилеристами сучасного озброєння та удари по логістичних центрах завдадуть значних негараздів для росіян.

Це пов’язано в першу чергу з тим, що з 2014-2015 років вони створили десятки складів та сховищ на окупованих територіях. Значна частина з них розташована у цивільних будівлях поблизу залізничних станцій.

Томас Тейнер підкреслює, що російська армія і утворені нею квазіформування на території Донецької та Луганської областей технологічно відсталі, тому зазвичай вантажать боєприпаси на потяги вручну і везуть на прифронтові ділянки. Там знову вручну розвантажують і вже вантажівками підвозять до передових частин.

У виданні Texty нанесли на мапу  удари по російських складах за останній місяць.

Мапа завданих ударів по логістичних центрах ворога. Джерело: Texty.org.ua

Але через точні удари української артилерії по логістичних центрах, росіяни змушені використовувати більше автотранспорту. Якщо раніше відстань від складу до лінії фронту була 30-40 км, то зараз вона може складати 100 км.
Окупанти мають обмежену кількість вантажівок. Це значно ускладнить їхні спроможності постачання військ.

Наводять дані, що зараз Росія постачає до 10 тис. тонн боєприпасів на тиждень, запасні танки, гаубиці, необхідне паливо. Але тепер російські склади боєприпасів і пункти постачання перебувають у радіусі дії української артилерії та ракет.

AHS Krab, PzH 2000 і CAESAR можуть використовувати базові снаряди з дальністю 40 км.

До того ж Україна отримала снаряди GMLRS (які можуть використовуватися для HIMARS та M270 – ред.), які зберігають повну точність при пострілі до 85 км. Це дає Україні змогу приземлити ракету точно на будівлю й налаштувати детонатор, щоб підірвати 23 кг вибухівки всередині. А якщо це велика ціль (тобто склад), то Україна може її вразити, навіть якщо вона буде далі, ніж за 85 км“,  – йдеться у статті.

Отже, фактично Росія не може зберігати боєприпаси в радіусі 100 км від фронту. Також експерт зазначає, що зараз ворог використовує стільки ж боєприпасів, скільки втрачає, тому вже почали доставляти старі радянські боєприпаси з території Білорусі.

Ще гірше для Росії — їхні вантажівки перевозять менший тоннаж, ніж західні, і, на відміну від західних боєприпасів, російські боєприпаси поставляють у громіздких дерев’яних ящиках. Тобто росіяни возять переважно дрова, а західні військові – майже тільки саму вибухівку“, – пише експерт.

Це означає, що підрозділи противника будуть отримувати боєприпаси нерівномірно.

Нагадаємо, нещодавно українські військові показали, як застосовують РСЗВ HIMARS на Запорізькому напрямку.

M142 HIMARS M270 РСЗВ Артилерія Війна з Росією Втрати Росії САУ KRAB САУ PzH 2000 Україна