fbpx
«ХКБМ» створює роботизований комплекс на базі БТР-4Е

«ХКБМ» створює роботизований комплекс на базі БТР-4Е

БпА (Безпілотні апарати) Бронетехніка БТР-4 ЗСУ Технології Україна ХКБМ

На ДП «ХКБМ» опрацьовують концепцію створення роботизованого наземного комплексу на колісному шасі БТР-4Е

Про це інформує АрміяInform.

Повідомляється, що «ХКБМ», разом із Центральним науково-дослідним інститутом озброєння та військової техніки ЗСУ розробляє тактико-технічне завдання для виконання цієї роботи. Про це повідомив Сергій Стрімовський, начальник організаційно-аналітичного сектору підприємства.

“Головною причиною, чому саме було вибране шасі БТР -4Е, є те, що він виробляється серійно і позитивно зарекомендував себе на фронті. По друге, його автоматичну коробку передач, можна легко автоматизувати для керування рухом, окрім того, дистанційно керований бойовий модуль «Парус» дозволяє спростити побудову системи дистанційного керування бронетранспортером”, – зазначив Сергій Стрімовський

Нагадуємо, що БТР-4 – бронетранспортер з колісною формулою 8х8, розроблений Харківським конструкторським бюро з машинобудування. Його максимальна швидкість по шосе перевищує 100 км/год. Машина має потужний дизельний двигун та автоматичну коробку передач.

Фото: БТР-4Е 92 ОМБр. Вересень 2020

Бронетранспортер долає водні перешкоди з хвилею до 1-го балу без підготовки й з хвилею до 2-х балів із підготовкою. Максимальна швидкість на плаву 8-10 км/год. Крім того, випробування проводилися навіть у морі та океані, зазначають розробники.

На машині встановлені навігаційне обладнання і сучасний дистанційно керований бойовий модуль «Парус» із оптико-електронним модулем, системою управління озброєнням, стабілізованим у двох площинах блоком озброєння, що має автоматичну гармату, кулемет, автоматичний гранатомет, протитанковий ракетний комплекс. Окрім того, на БТР-4Е встановлюють додаткові захисні екрани й систему постановки димової завіси.

Також, Сергій Стрімовський розповів, що на базі БТР-4Е створено низку машин: командирську БТР-4К, командно-штабну БТР-4КШ, ремонтно-евакуаційну БРЕМ-4РМ, санітарну БММ-4С. Усі машини долають водні перешкоди будь-якої глибини.

Приводнення бронетранспортера БТР-4 з суходолу

Він додав, що цього року підприємство виготовляє партію БТР-4Е для підрозділів морської піхоти ВМС ЗСУ. Ця модифікація бронетранспортера розроблена з полегшеною вагою та збільшеним запасом плавучості для долання ділянок у морі з хвилюванням до 3-х балів під час десантування з катера або корабля.

Зазначимо, що ми раніше повідомляли про випробування українськими Морпіхами БТР-4. Вітчизняний бронетранспортер доопрацювали для кращої морехідності – встановили додаткові поплавки, а повітрязабірник винесений вище бойового модуля.

Випробування зразку відбувалось у грудні 2020 року на військово-морській базі в Очакові на Миколаївщині та на спеціальному полігоні ВМС ЗС України на Тендрівській косі.

Тоді також було повідомлено про очікування, що вже найближчим часом підрозділи українських морпіхів розпочнуть переозброєння на модернізовані бронетранспортери БТР-4.

БпА (Безпілотні апарати) Бронетехніка БТР-4 ЗСУ Технології Україна ХКБМ