fbpx
Хомчак про смерть морпіха Журавля: бойового розпорядження на дії групи не було

Хомчак про смерть морпіха Журавля: бойового розпорядження на дії групи не було

35 Бригада МП Війна на Донбасі Втрати Донбас Морська піхота Руслан Хомчак Україна

Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак розповідаючи деталі про смерть морпіха Ярослава Журавля сказав, що бойового розпорядження на дії групи не було.

Таку інформацію він озвучив в інтерв’ю виданню «Обозреватель».

Нагадаємо, що він загинув у липні 2020 року у «сірій зоні» під Зайцевим, що поруч з окупованою Горлівкою на Донеччині.

Тоді на вибуховому пристрої загинув командир розвідувального взводу зі складу 35 оБрМП ВМС ЗСУ лейтенант Дмитро Красногрудь, а сержанта Ярослава Журавля було поранено бойовиками коли він з іншими бійцями мали евакуювати тіло офіцера.

Була заборона на те, щоб ходити в «сіру зону». Взагалі виходити за свої позиції й лізти туди, де за шість із половиною років усе нашпиговано мінами, де все прострілюється. Цю заборону порушили Красногрудь, Журавель і ще два матроси, які стояли на спостережному посту, – сказав Руслан Хомчак

Загиблі 13 липня морські піхотинці

Тобто Головнокомандувач ЗСУ говорить про власну ініціативу українських воїнів.

І ось вони пішли імовірно в розвідку, хоча їм ніхто не давав ніяких розпоряджень. Вони порушили всі накази, які були. Якщо ви хотіли почути, що сталося, – тоді я прямо це говорю, – додав генерал-полковник

Раніше у ЗМІ була інформація, що група здійснювала дорозвідку позицій за наказом командира батальйону:

«За наказом командира батальйону група дорозвідувала підходи до наших позицій на предмет ймовірності підходів диверсійно-розвідувальних груп противника. Під час дорозвідки командир взводу потрапив на мінне поле, на невідомий вибуховий пристрій, де після спрацювання даного пристрою отримав поранення, несумісне з життям і загинув на місці», – розповів комбриг 35-ї бригади морської піхоти Микола Палас

КРАСНОГРУДЬ Дмитро Анатолійович

Під час виходу наступної групи, яка мала забрати пораненого Журавля, загинув військовий медик Микола Ілін «Естонець» (він підірвався на вибуховому пристрої типу розтяжки). Командир цієї групи отримав контузію. Решта групи дочасно повернулася до вихідної точки.

Загиблий військовий медик Микола Ілін

14 липня стало відомо про евакуацію загиблого лейтенанта Красногрудя бойовиками на бік ОРДО. 15 липня тіло комвзводу передали українській стороні на КПВВ «Майорськ». Тіло Іліна бойовики знайшли 16-го та передали Україні 17 липня.

Увечері 17 липня бойовики «ДНР» заявили, що виявили тіло третього загиблого українського військового, сержанта Журавля. Передали його 21 липня. Як стало відомо, поранений командир відділенні Журавель протягом тривалого часу (імовірно, більше одного дня) залишався в «сірій зоні» живим та помер через те, що не отримав належної допомоги.

35 Бригада МП Війна на Донбасі Втрати Донбас Морська піхота Руслан Хомчак Україна