fbpx
Хорватія знову шукає заміну своїм МіГ-21

Хорватія знову шукає заміну своїм МіГ-21

Авіація Балкани Винищувач Закупівлі МиГ-21 ПС Хорватії Хорватія

Хорватія зробила ще одну спробу із пошуку заміни своїм винищувачам МіГ-21, напередодні було оголошено новий тендер на закупівлю.

Про це повідомляє Oslobodjenje.

Як відомо попередній тендер був виграний Ізраїлем, але через відмову США здійснювати перепродаж F-16 зі складу Повітряних сил Ізраїлю, процедура була зупинена.

Його оголосили у липні 2017 року, планувалось до закупівлі 12 винищувачів. Тоді через посольства у Загребі направила до 5 країн надати пропозиції для придбання до 12 сучасних багатоцільових винищувачів – США, Ізраїлю, Греції, а також Південній Кореї для її літаків FA-50 та Швеція для Gripen JAS 39.

Мало бути поставлено 10 винищувачів в одномісному варіанті та 2 у двомісних варіантах. Вартість угоди – 2,9 млрд хорватських кун, що близько 480 млн доларів США.

Ізраїльські F-16D у Хорватії

Окрім купівлі самих літаків на заміну своїм МіГ-21, Хорватія мала отримати тренажери, озброєння, запасні частини, технічну підтримку, обладнання та інше в рамках затвердженого графіку. Також Ізраїль запропонував довгострокову співпрацю між урядами країн та підготовку пілотів.

За новим тендером основні пропозиції залишаються тими ж – США пропонують нові F-16 C/D Block 50/52, Швеція – нові Gripen JAS-39, Франція – винищувачі Rafale зі складу Повітряних сил Франції. Також очікуються пропозиції від Греції, Норвегії та як не дивно Ізраїлю по F-16, що використовувалися їх повітряними силами.

Авіація Балкани Винищувач Закупівлі МиГ-21 ПС Хорватії Хорватія