fbpx
Індія до 2025 року припинить експлуатацію винищувачів МиГ-21 – ЗМІ

Індія до 2025 року припинить експлуатацію винищувачів МиГ-21 – ЗМІ

Авіаінциденти Авіація Азія Винищувач Індія МиГ-21 ПС Індії Світ

Індія припинить використання всіх своїх надзвукових винищувачів МиГ-21 радянської розробки до 2025 року.

Про це повідомляє Times of India.

Джерела індійського видання у військових колах країни повідомили, що чотири нині існуючі ескадрильї старих одномоторних МиГ-21, які страждають від високого рівня аварій будуть виведені з експлуатації Повітряних сил Індії до 2025 року.

Високопоставлений чиновник міністерства оборони відмовився підтвердити або спростувати повідомлення Times of India, повідомивши Reuters лише про те, що обговорення щодо майбутньої долі МиГ-21 тривають, оскільки через війну в Україні постачати запчастини з Росії стає все важче.

Таке рішення остаточно назріло після загибелі двох офіцерів у катастрофі, що сталася у штаті Раджастхан, в ніч на четвер 28 липня.

Внаслідок аварії загинули два пілоти на борту навчально-тренувальної версії винищувача МиГ-21.

Катастрофа стала стала шостою за рахунком з січня минулого року, з них п’ять катастроф у 2021 році та одна у 2022 році. У цих катастрофах загинуло п’ятеро індійських пілотів.

Нині на озброєнні Повітряних сил Індії перебувають чотири ескадрильї літаків МиГ-21, кожна з яких складається з 16-18 літаків, включаючи два у навчально-тренувальній версії.

З них одна ескадрилья буде виведена з експлуатації 30 вересня цього року.

Винищувач МіГ-21 ВПС Індії

Винищувачі МиГ-21 надійшли на озброєння Індії в 1963 році та десятки років становили основу бойової авіації.

Через численні аварії за останні кілька років застарілі літаки в Індії стали називати «літаючими трунами» через їхні погані показники безпеки польотів.

В індійських ЗМІ раніше наголошували, що цей тип винищувачів забрав життя понад 350 індійських військових льотчиків з моменту прийняття його на озброєння. Згідно з даними, майже половина флоту МиГ-21 Повітряних сил Індії із понад 800 літаків була знищена внаслідок аварій у мирний час.

Авіаінциденти Авіація Азія Винищувач Індія МиГ-21 ПС Індії Світ