fbpx
Індія дозамовляє патрульні літаки Poseidon

Індія дозамовляє патрульні літаки Poseidon

Boeing P-8 Poseidon Авіація Азія ВМС Індії Закупівлі Індія Морська авіація Світ

Індія для своїх ВМС купує шість базових патрульних літаків P-8I.

Про це повідомляє Мілітарний.

Повідомляється, що Агентство міністерства оборони США з військової співпраці (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) 30 квітня 2021 направило Конгресу США повідомлення про запланований майбутній продаж Індії за запитом індійського уряду по лінії американської програми міжурядових іноземних військових продажів Foreign Military Sales (FMS) ще шести базових патрульних літаків Boeing P-8I Neptune (Poseidon) загальною передбачуваною вартістю 2,42 млрд дол.

При цьому, озброєння в поставку входити не буде. Продаж даної авіатехніки був схвалений Державним департаментом США.

Фотообкладинка до новини. Приклад літака P-8I ВМС Індії. Фото з відкритих джерел

Базовий контракт вартістю близько 2,1 млрд доларів, що передбачає поставку восьми літаків й допоміжного обладнання, уряд Індії підписав у січні 2009 року. Індія стала першим закордонним замовником P-8A.

У липні 2016 року був підписаний новий контракт вартістю 1,1 млрд доларі, що передбачає поставку чотирьох додаткових літаків.

Усередині патрульного протичовнового літака P-8I. Фото: МО Індії

Також, компанія Boeing завершує будівництво Центру підтримки навчання й обробки даних в Індії та допоміжного центру в Військово-морському інституті авіаційних технологій в рамках підписаного у 2019 році контракту на навчання і підтримку.

Підготовка в цих центрах дозволить екіпажам ВМС підвищувати навички виконання польотів в більш короткі терміни, скоротити час навчання на борту літака, що призведе до підвищення готовності парку P-8I до виконання завдань за призначенням.

Boeing P-8A – патрульний протичовновий літак, який призначений для виявлення та знищення підводних човнів противника в районах патрулювання. Також він може здійснювати розвідку та брати участь в протикорабельних та рятувальних операціях.

Літак був створений на базі цивільного пасажирського літака Boeing 737—800. Військово-морський флот США погодив виробництво літака у серпні 2010 року.

Патрульний протичовновий літак Boeing P-8A Poseidon

В 2013 році  P-8 Poseidon став на озброєння авіації флоту США, де замінив основний протичовновий літак ВМФ США P-3C, який перебував на озброєнні з 1960- х років.

Він призначений для виявлення та знищення підводних човнів противника в районах патрулювання. Також він може здійснювати розвідку та брати участь в протикорабельних та рятувальних операціях.

Літак може нести до 9 тонн озброєння, для яких передбачено 6 зовнішніх точок підвіски та 5 внутрішніх. На які можуть встановлюватись протикорабельні та крилаті ракети, торпеди, морські міни та авіабомби.

Boeing P-8 Poseidon Авіація Азія ВМС Індії Закупівлі Індія Морська авіація Світ