fbpx
Індія купує 99 двигунів для винищувачів Tejas

Індія купує 99 двигунів для винищувачів Tejas

HAL (Hindustan Aeronautics Ltd) Tejas Авіабудування Авіація Азія Винищувач Закупівлі Індія Світ

Індія купує 99 американських двигунів для виробництва національних винищувачів Tejas.

Про це інформує Мілітарний.

Індійська державна компанія Hindustan Aeronautics Limited (HAL) 17 серпня, підписала з американською GE Aviation контракт на суму 716 млн доларів. На поставку 99 авіадвигунів F404 для легких бойових літаків (LCA) Tejas Mk-1A, повідомляє India News.

“Це найбільша угода в історії і розміщений HAL замовлення для LCA”, – сказав голова компанії Р. Мадхаван.

Голова компанії зазначив, що співпрацю буде розширено з виробництвом двигунів GE F414 в Індії для майбутньої програми бойових літаків Tejas LCA Mk II.

Замовлення двигунів є важливим етапом у виконанні угоди з Повітряними силами ЗС Індії на постачання 83 винищувачів Tejas.

Багатоцільовий літак Tejas

Уряд Індії, 13 січня 2021 року, схвалив угоду щодо закупівлі 83 національних винищувачі Tejas. Сума контракту близько $6,5 млрд. У лютому 2020 року йшла мова про у 5,4 млрд доларів США.

В 2019 році виробник хотів отримати за цю ж кількість винищувачів на третину більшу суму – 7,9 млрд доларів, але контрактна ціна була зменшена.

Запуск ракети Python-5 з винищувача Tejas

Очікуються поставка 73 винищувачів (версія LCA MK1A) та 10 навчальних машин.

Tejas – індійські одномоторні надзвукові легкі винищувачі четвертого покоління, розробка компанії Hindustan Aeronautics Limited. Перший польот прототипу відбувся в 2001 році.

Уряд Індії уклав контракт на суму 6,5 млрд дол. на закупівлю літаків Tejas

Виробництво дрібної серії розпочалося в 2007. Перша ескадрилья з двох літаків була сформована в 2016 році. Станом на сьогодні побудовано 34 літаки. Декларована потреба Міністерства оборони Індії – 324 Tejas різних модифікацій.

Максимальна швидкість – 1920 км/год, практична дальність – 2000 км, практична стеля – 15 950 м. Озброєння: 23 мм гармата, 8 точок підвісок. Бойове навантаження – 8000 кг. Літак може застосовувати індійські ракети “повітря-повітря” “Астра” та російські Р-73 і Р-77. Також може знищувати морські цілі за допомогою авіаційних ПКР, а наземні – авіабомбами.

HAL (Hindustan Aeronautics Ltd) Tejas Авіабудування Авіація Азія Винищувач Закупівлі Індія Світ