fbpx
Індія спустила на воду підвоний човен Vagir

Індія спустила на воду підвоний човен Vagir

DCNS Naval Group Азія ВМС Індії Індія Підводні човни Світ Суднобудування Флот

На підприємстві Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL) в Індії спустили на воду підводний човен INS «Vagir» класу «Scorpene» («Kalvari»).

Про це повідомляє пресцентр уряду Індії.

INS «Vagir» є п’ятим дизель-електричним підводним човном класу «Kalvari».

Згідно з інформацією ВМС, найближчим часом на борту «Vagir» розпочнуться роботи по установці різного устаткування перед проведенням приймальних випробувань.

Як очікується, підводний човен буде поставлено ​​ВМС Індії до середини 2022 року.

Підводний човен INS «Vagir» класу «Scorpene» («Kalvari»). Листопад 2020. Фото: ВМС Індії

Початкові контракти загальною вартістю в 187,98 млрд рупій, що передбачають будівництво шести човнів класу «Scorpene», уряд Індії підписав з французькими та індійськими компаніями в рамках «Проєкту 75» в жовтні 2005 року.

Будівництво підводних човнів здійснюється відповідно до угоди про передачу технологій компанією Mazagon Dock Limited (нині Mazagon Dock Shipbuilders Limited) за участю французької Naval Group (раніше DCNS).

У лютому 2010 року, поряд з переглядом графіка поставок човнів, вартість проєкту була збільшена до 235,62 млрд рупій (3,6 млрд. доларів).

Графік поставки субмарин «Scorpene» переглядався кілька разів. Початковий план передбачав поставку першої субмарини у 2012 році, інші підводні човни планувалося передати з інтервалом в один рік до 2017 року.

Церемонія спуску на воду ПЧ INS «Vagir» класу «Scorpene» («Kalvari»). Листопад 2020. Фото: ВМС Індії

На поточний момент завершити передачу шостого та останнього підводного човна ВМС Індії планується до кінця 2022 або початку 2023 року.

Нові субмарини замінять застарілі підводні човни класу «Sindhughosh» («Kilo») і «Shishumar» (Тип-209/1500).

Будівництво головного підводного човна серії почалася в грудні 2006 року. Човен «Kalvari» увійшов до бойового складу флоту Індії 14 грудня 2017 року з запізненням майже на 6 років.

Другий підводний човен серії, «Khanderi», було поставлено ​​ВМС Індії в вересні 2019 року. Третій підводний човен, «Karanj», і четвертий, «Vela», нині проходять випробування.

Вони повинні бути поставлені у 2021 році та на початку 2022 року. П’ятий підводний човен «Vagir» 12 листопада 2020 року спущено на воду. ПЧ «Vagsheer» знаходиться в стадії будівництва.

Клас Scorpene

Підводні човни типу «Scorpene» були спроєктовані французькою компанією DCNS для потреб ВМС Франції, але після того, як французьке військове відомство відмовилося від дизель-електричних підводних човнів на користь атомних, проєкт став експортним.

https://youtu.be/3UhqfhhJxKo

Довжина підводного човна класу «Scorpene» («Kalvari») становить 67,6 м, ширина – 6,2 м, надводна / підводна водотоннажність – 1615/1775 т.

Підводний човен озброєно шістьма 533-мм торпедними апаратами. Боєкомплект – 18 од. озброєння (торпеди, ракети, міни).

Човен оснащено чотирма дизельними двигунами MTU 12V 396 SE84, розвиває максимальну швидкість 20 вузлів в підводному положенні та 11 вузлів в надводному.

Дальність плавання в надводному положенні – 6500 морських миль на швидкості 8 вузлів. Екіпаж – 31-36 осіб, включаючи 6 офіцерів.

DCNS Naval Group Азія ВМС Індії Індія Підводні човни Світ Суднобудування Флот