fbpx
Індія успішно провела випробування ракети середньої дальності Agni-4

Індія успішно провела випробування ракети середньої дальності Agni-4

DRDO Азія Балістичні ракети Випробування Індія Ракетобудування Світ

У п’ятницю 6 вересня Індія здійснила успішний запуск балістичної ракети середньої дальності Agni-4 з інтегрованого випробувального полігону в Чандіпурі, Одіша.

Про це повідомляє видання The Economic Times

Заявлено що запуск успішно перевірив усі експлуатаційні та технічні параметри. Він проводився під егідою Командування стратегічних сил, що є частиною Управління ядерного командування Індії (NCA). Це стало дев’ятим льотним випробуванням з початку випробувань у 2010 році.

Ракета Agni-4

Згідно з інформацією проєкту The Missile Threat Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS), Agni-IV це індійська двохступенева твердопаливна балістична ракета з дальністю до 4000 км.

Ракета має довжину приблизно 20 метрів перший ступінь діаметром 1,2 метра з сталевим корпусом та другий ступінь з корпусом вуглецевого волокна діаметром приблизно 1 метр.

Система наведення інерційна з лазерними гіроскопами. За даними міністерства оборони Індії, це забезпечує ракеті точність менше 100 метрів кругового імовірного відхилення (КІВ) на відстані 4000 км. Це значить що 50% ракет мають влучати в коло радіусом 100 м від точки прицілювання, і 99,8% ракет в коло радіусом 300 м.

Ракет здатна нести як ядерні, так і конвенційні бойові частини. Як повідомляється було випробувано конвенційну унітарну бойову частину та частково зібрану ядерну. Вага ядерної бойової частини оцінюється в приблизно 1000 кг.

Організація оборонних досліджень і розробок Індії (DRDO) почала розробку ракети класу 5000 км під назвою Agni-IV у 2007 році.

Перші льотні випробування Agni-IV відбулися 10 грудня 2010 року. Тоді ракета впала в море невдовзі після запуску через помилки її системи керування. DRDO провело друге випробування ракети 15 листопада 2011 року. Agni-IV, запущена з мобільної пускової установки, пролетіла 3000 км досягнувши максимальної висоти 900 км перед падінням у Бенгальську затоку.

19 вересня 2012 року DRDO успішно запустила Agni-IV на дальність 4000 км. Тоді повідомлялось, що тестова ракета мала конвенційну бойову частину яка влучила менш як за 100 метрів від цілі.

20 січня 2014 року було проведено випробування ракети з імітатором ядерної бойової частини, яке перевірило працездатність механізму ініціації підірвавши заряд вибухових лінз поблизу цілі. Вже 2 грудня того ж року Командування стратегічних сил армії Індії провело перше власне випробування Agni-IV, успішно запустивши її  на дальність «понад 3500 км».

Нагадаємо що влітку 2021 року Індія провела випробування нової ракети носія ядерних боєголовок Igni-P

DRDO Азія Балістичні ракети Випробування Індія Ракетобудування Світ