fbpx
Індія випробувала нову версію балістичної ракети Agni P

Індія випробувала нову версію балістичної ракети Agni P

Азія Індія Ракетобудування Світ Ядерна зброя

Індія провела успішні випробування нової версії балістичної ракети Agni P, здатної нести ядерний заряд.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Уряд Індії.

Випробний пуск відбувався на острові Абдул Калам в Бенгальській затоці.

Заявлено, що випробування пройшли успішно. Після старту з острова Абдул Калам вона з високою точністю влучила у задану ціль.

Траєкторію і параметри ракети в польоті відлежували радіолокаційні станції та кораблі дальньої дії.

У Міноборони Індії повідомили, що Agni P являє собою двоступеневу твердопаливну балістичну ракету із задубльованою системою навігації й наведення.

«Під час цього випробування до ядерної стратегічної ракети Agni Prime було додано багато нових функцій», – повідомляють в Індії.

28 червня Організація оборонних досліджень і розробок (DRDO) вперше успішно випробувала ракету Agni-P з ядерним потенціалом.

Agni

Сімейство балістичних ракет Agni – основний засіб Індії для доставки ядерних зарядів.

Розміри однієї з ракети Індії сімейства Agni

Ракети малої та середньої дальності, такі як Agni-I, Agni-II та Agni-III, вже стоять на озброєнні. Міжконтинентальна Agni-V знаходиться в розробці. Її вперше запустили у квітні 2012 року.

Сьогодні ракети заведено класифікувати за радянсько-американським Договором про ліквідацію ракет середньої та малої дальності.

Вони бувають малою (від 500 до тисячі кілометрів) та середньою (від однієї тисячі до 5,5 тисяч кілометрів) дальності, а також міжконтинентальними (вище 5,5 тисяч кілометрів).

Agni P – ракета середньої дальності нового покоління однойменного сімейства. Вона повністю виготовлена ​​з композиційних матеріалів, які дозволяють полегшити боєприпаси, не знижуючи його характеристик.

Завдяки цьому вона важить 24 тисячі кілограмів – удвічі менше, ніж Agni-III. Дальність становить від 1000 до 2000 км.

Ракета Індії Agni-III. Фото з відкритих джерел

Касетна пускова система забезпечує високу мобільність. Так, її можна запускати із залізниці. Інших деталей ракети не розкривається. Крім Agni, індійські військові розраховують на доставку ядерних зарядів балістичними ракетами підводних човнів.

Місце пуску ракети Індії Agni P. Грудень 2021. Фото: Уряд Індії

Нещодавно в Індії проведено черговий успішний запуск надзвукової ракети «BrahMos» повітряного базування з винищувача Су-30МКИ, який відкрив шлях до її серійного виробництва.

Азія Індія Ракетобудування Світ Ядерна зброя