fbpx
Індія замовила 70 літаків HTT-40

Індія замовила 70 літаків HTT-40

HAL (Hindustan Aeronautics Ltd) Авіація Азія Закупівлі Індія Навчально-бойові літаки ПС Індії Світ

Індія замовила у компанії HAL 70 навчально-тренувальних літаків HTT-40 національної розробки та виробництва.

Про це повідомила пресслужба компанії.

Це стало першим замовленням на розроблений в Індії навчальний турбогвинтовий літак.

11 серпня 2020 року Рада з питань оборони Індії затвердила закупівлю 106 навчальних літаків HTT-40 на суму у близько 2 млрд доларів США.

Придання розбито на дві частини – спочатку повітряні сили Індії отримають 70 бортів, а ще 36 зарезервовано в опціоні.

Політ навчально-тренувального літака HTT-40

У компанії HAL (Hindustan Aeronautics Limited) кажуть, що якби одразу було замовлено більше 100 бортів, то ціну би вдалось значно знизити через більшу серію.

Проте і це замовлення вже вважається успіхом, адже ще минулого року у міністерстві оборони Індії висловлювали побоювання, що розробка літака затягнеться і він буде сертифікований не раніше 2021 року, і тому державна програма «Made in India» у питанні навчально-тренувального літака буде не реалізована.

НТТ-40 (Hindustan Turbo Trainer-40) – це двомісний турбогвинтовий навчально-тренувальний літак зі злітною масою у 2800 кг. Оснащується двигуном TPE-331-12B виробництва компанії Honeywell потужністю у 1100 кінських сил.

Політ навчально-тренувального літака HTT-40

Розробка літака відбувалась в ініціативному порядку компанією HAL та в 2015 році зацікавила командування повітряних сил Індії та навіть було включено у перелік військових товарів для закупівлі у національного виробника з назвою «Made in India».

До кінця 2015-го року індійське міністерство оборони озвучило плани, що Індія придбає навчальні літаки HTT-40 у кількості 70 одиниць, але остаточне рішення було погоджено лише за 5 років.

Викатка першого прототипу навчально-тренувального літака HTT-40

Перший прототип нового літака НТТ-40 було показано на підприємстві HAL у Бангалорі 2 лютого 2016 року, а вже за декілька місяців – 31 травня 2016 року відбувся його перший політ.

В майбутньому заплановано розробити на його базі легкий штурмовик для просування на зовнішні ринки.

HAL (Hindustan Aeronautics Ltd) Авіація Азія Закупівлі Індія Навчально-бойові літаки ПС Індії Світ