fbpx
Інвестори «Мотор-Січ» з Китаю вимагають від України 3,5 млрд доларів

Інвестори «Мотор-Січ» з Китаю вимагають від України 3,5 млрд доларів

«Мотор-Січ» Авіабудування Авіація Китай (КНР) ОПК Україна

Інвестори «Мотор-Січ» з Китаю вимагають від України 3,5 млрд доларів США.

Про це повідомляє прес-служба групи DCH бізнесмена Олександра Ярославського, яка є партнером китайських інвесторів по розвитку «Мотор Січ».

Китайські інвестори вже залучили до інвестиційного спору три провідні міжнародні юридичні компанії, такі як WilmerHale, DLA Piper та Bird&Bird.

Радником з питань українського права в міжнародному арбітражі буде виступати компанія Arzinger.

Як відомо, 4 вересня 2020 року китайські інвестори ПАТ «Мотор Січ» надіслали Міністерству юстиції України повідомлення про інвестиційний спір (Notice of Investment Dispute).

У цьому повідомленні вони вказується, що «українська влада своєю поведінкою експропріювала їхні інвестиції, а також порушила інші їхні права, передбачені чинною Угодою про заохочення та взаємний захист інвестицій, підписаною 31 жовтня 1992 року між урядами України та Китайської Народної Республіки».

Нагадаємо, президент групи DCH Олександр Ярославський заявив, що прокуратура наклала додатковий арешт на акції «Мотор Січ» після того, як китайські інвестори разом із DCH оголосили про спільну заявку в АМКУ про купівлю акцій, та поскаржився на тиск.

Уряд виступає за те, щоб стратегічні українські підприємства залишалися в Україні.

Президент Володимир Зеленський закликав уряд, РНБО та СБУ перевірити економічну обґрунтованість приватизації підприємств, що мають стратегічне значення для економіки й безпеки держави.

Дочірня компанія китайської Beijing Skyrizon та DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського і її афільовані компанії 4 серпня спільно подали нову заяву в Антимонопольний комітет України про покупку акцій «Мотор Січ».

Виробництво авіаційних двигунів на Мотор Січ

Антимонопольний комітет не взяв до розгляду заявку групи DCH Олександра Ярославського про купівлю акцій ПАТ «Мотор Січ».

Напередодні стало відомо, що група DCH Олександра Ярославського досягла домовленості з китайськими інвесторами, що представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited про спільну діяльність з розвитку українського авіабудування і, зокрема, заводу «Мотор Січ».

У грудні 2019-го президент АТ «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв підтвердив продаж акцій підприємства китайським компаніям. За його словами унікальні розробки ДП «Івченко-Прогрес», запатентовані як в Україні, так і в інших країнах, залишаться інтелектуальною власністю підприємства і не будуть продані разом з акціями АТ «Мотор Січ».

Як повідомлялося, китайські компанії Skyrizon Aircraft і Xinwei Technology Group купують більше 50% акцій компанії «Мотор Січ». У разі отримання дозволу Антимонопольного комітету на покупку, інвестори зобов’язалися надати авіабудівної галузі України грантове фінансування на суму 100 млн доларів. Більше 25% акцій залишалися за «Укроборонпромом».

21 листопада 2019 року Антимонопольний комітет відклав винесення рішення про розгляд заявки.

Видання The Wall Street Journal із посиланням на джерела в американській адміністрації повідомляло, що США намагаються завадити придбанню китайською компанією українського заводу «Мотор Січ», адже це в рази підвищить оборонні позиції Китаю.

Зокрема  радник президента США Джон Болтон заявив у Києві про ризики продажу частини української «Мотор Січ» китайцям. Він сказав, що Китай веде нечесну гру в США й краде військові технології.

«Мотор-Січ» Авіабудування Авіація Китай (КНР) ОПК Україна