fbpx
Ірак збирається придбати 12 винищувачів JF-17 – The Nation

Ірак збирається придбати 12 винищувачів JF-17 – The Nation

JF-17 Thunder Авіація Близький Схід Винищувач Закупівлі Ірак Пакистан ПС Іраку Світ

Ірак збирається придбати у Пакистана 12 винищувачів JF-17A Block III.

Про це інформує Мілітарний.

Оборонна угода була схвалена як урядом Іраку, так і Пакистану, та офіційний контракт, як очікується, буде підписаний в Ісламабаді наступного місяця, повідомили власні джерела виданню The Nation. Стверджується, що уряд Іраку виділив суму у 664 мільйонів доларів США на закупівлю 12 винищувачів JF-17A Block III.

Кілька раундів переговорів між Пакистаном та Іраком щодо винищувачів, які тривали цього року на найвищому рівні завершилися візитом делегації оборонного відомства Іраку на чолі з заступником командувача Повітряних сил Іраку.

Пакистан, у квітні на міжнародній оборонній виставці «Ірак 2021» (IQDEX 2021), яка пройшла в Багдаді продемонстрував можливості винищувачів JF-17 Thunder керівництву Іраку.

Багатоцільовий винищувач JF-17N Thunder Повітряних сил Нігерії 1

Пізніше, міністр оборони Іраку відвідав Пакистан у травні, під час візиту він провів зустрічі з пакистанськими керівниками та чиновниками та обговорив закупівлю винищувачів JF-17 Thunder. Ірак є третьою країною, яка придбає ці винищувачі у Пакистану.

У вересні 2016 року на виставці Africa Aerospace and Defence у Південно-Африканській Республіці Нігерія та Пакистан підписали меморандум про взаєморозуміння у питанні закупівлі трьох багатоцільових винищувачів JF-17 Thunder.

Збирання трьох літаків JF-17 Thunder для Повітряних сил Нігерії завершили восени 2020 року, це винищувачі з бортовими номерами NAF-720, NAF-721 и NAF-722 (серійні номери 2P-60, 2P-61 та 2P-62).

Багатоцільові винищувачі JF-17 Thunder

26 березня 2021 року літаком Ил-76 Повітряних сил Пакистану у Нігерію на території 21-ї авіабази було доставлено перший багатоцільовий винищувач JF-17 Thunder в рамках угоди. Останній замовлений винищувач пакистанської побудови прибув наприкінці квітня.

Нещодавно Парламент Аргентини погодив проєкт бюджету на 2022 рік, в який включено придбання 12 винищувачів JF-17A Block III. Витрати на закупівлю нових винищувачів у Пакистану оцінені у 664 млн доларів. 10 винищувачів будуть поставлені у одномісному варіанті, а ще два – у двомісній версії.

JF-17 Thunder

JF-17 Thunder розроблений китайською компанією Chengdu Aircraft Industry Corporation (CAIC) за участі пакистанської Pakistan Aeronautical Complex (PAC).

Багатоцільовий винищувач оснащується двигунами РД-93, російського виробництва та розроблений «ОДК-Климов», минулого року стало відомо про наміри встановлювати модернізовану версію двигуна – РД-93МА з поліпшеними характеристиками.

JF-17 Thunder Авіація Близький Схід Винищувач Закупівлі Ірак Пакистан ПС Іраку Світ