fbpx
Іран хоче збагачувати уран до 60 відсотків

Іран хоче збагачувати уран до 60 відсотків

Азія Близький Схід Іран Світ Ядерна зброя

Іран заявив про намір збагачувати уран до 60 відсотків.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Deutsche Welle.

США назвали провокацією заяву Тегерана про збагачення урану до 60 відсотків. Це ставить під сумнів серйозність намірів Ірану на переговорах у Відні, кажуть у Білому домі.

Речниця Білого дому Джен Псакі на пресконференції зазначила, що адміністрація США серйозно ставиться до цієї заяви.

“Даний крок поставить під сумнів серйозність намірів Ірану щодо ядерних переговорів”, – зазначила вона, цитує інформагенція AP.

Після інциденту на іранському ядерному об’єкті в Натанзі, в якому влада країни звинуватила Ізраїль, Тегеран заявив про намір з 14 квітня збагачувати уран до 60 відсотків. Про це Іран вже поінформував Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), повідомив у вівторок, 13 квітня, заступник міністра закордонних справ країни Аббас Арагчі. Він також заявив про плани встановити близько однієї тисячі вдосконалених центрифуг для збагачення урану на заводі в Натанзі. У МАГАТЕ підтвердили надходження відповідного повідомлення від Ірану.

На даний час Арагчі перебуває у Відні й очолює іранську делегацію на переговорах щодо ядерної програми Тегерана і майбутнього укладеного в 2015 році Спільного всеосяжного плану дій (СВПД). Після виходу з договору Сполучених Штатів у 2018 році за президентства Дональда Трампа Іран поступово відмовився від дотримання своїх зобов’язань у рамках угоди.

У той же день глава МЗС Ірану Джавад Заріф після зустрічі з російським колегою Сергієм Лавровим у Тегерані заявив про негативні наслідки інциденту в Натанзі для переговорів у Відні.

Відповідно до ядерної угоди зі світовими лідерами, що була укладена у Відні 2015 року, Іран взяв на себе зобов’язання зберегти збагачення на рівні 3,67 відсотка. Цей договір з Іраном підписали США, Велика Британія, Франція, Німеччина, РФ, Китай, а також Євросоюз. Але у травні 2018 року Іран офіційно призупинив виконання частини зобов’язань за умовами JCPOA та повідомив про це всі сторони міжнародної угоди.

Іранські центрифуги для збагачення урану

А, 2 січня 2021 року, влада Ірану офіційно повідомила Міжнародне агентство з атомної енергії про намір збагачувати уран до 20%. МАГАТЕ поінформувало про це Раду Безпеки ООН. Хоча для створення ядерної зброї необхідно збагачення урану до 90 відсотків. Проте, 7 січня цього року, в Ірані заявили про можливість доведення збагачення урану до такого рівня. Про це в інтерв’ю державній телерадіомовній корпорації ІРІБ заявив офіційний представник Організації атомної енергії Ірану Бехруза Камальванді.

Варто зазначити, що у ніч на 11 квітня, в Ірані на ядерному об’єкті в Натанзі стався інцидент – вибух, який влада країни назвала “терактом”.

Англомовний іранський телеканал Press TV (“Прес-ТВ”) повідомив, що до “інциденту” на ядерному об’єкті привела проблема з електричною розподільною мережею. Днем раніше в Натанзі був введений в експлуатацію новий цех з виробництва вдосконалених центрифуг.

Азія Близький Схід Іран Світ Ядерна зброя