fbpx
Іран може поставити Росії більше дронів-камікадзе – Блінкен

Іран може поставити Росії більше дронів-камікадзе – Блінкен

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Іран США Україна

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Іран може надсилати ще більше дронів-камікадзе в РФ, оскільки США знову засудили Тегеран за допомогу Росії.

Про це повідомляє Bloomberg.

Ми вважаємо, що Росія отримала десятки цих БПЛА з Ірану, і, можливо, ще більше“, – сказав він під час брифінгу з міністром закордонних справ Франції Катрін Колонна.

Таку заяву Блінкен зробив через день після того, як Білий дім підтвердив відправку Іраном своїх інструкторів на територію окупованого Криму. Там вони мали надавати консультації та тренувати російських військових.

Ентоні Блінкен також підкреслив, що США працюють над посиленням здатності України відбивати атаки.

Ми перешкоджаємо незаконній торгівлі зброєю, включно з БПЛА, скрізь, де ми можемо їх побачити, знайти та заборонити. Ми продовжуємо зміцнювати захист наших партнерів, у тому числі в Україні, проти використання БПЛА чи будь-яких інших систем озброєння, якими може займатися Іран“, – сказав Блінкен.

Нагадаємо, останні тижні РФ активно застосовує іранські безпілотники-камікадзе для атаки на українську інфраструктуру.

При цьому в Росії та в Ірані заперечують їхню співпрацю.

Уламки безпілотника Shahed-136, Київ, 17 жовтня Фото: Reuters

Разом журналісти Reuters з посилання на власні джерела серед чиновників та дипломатів повідомили, що угода між Москвою та Тегераном чинна. При цьому Іран збирається надати Росії також балістичні ракети малої та середньої дальності. Ймовірно йдеться про ракети Fateh 110 і Zolfaghar.

Ракета Zolfaghar Фото з відкритих джерел

Україна зі свого боку закликала Іран припинити постачати озброєння РФ. Крім того, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба виніс на розгляд президента Зеленського пропозицію про розірвання дипломатичних стосунків з Іраном.

Також Україна звернулася до Ізраїлю з проханням надати системи ППО, щоб протистояти атакам іранських дронів.

Поки що про конкретні домовленості з Ізраїлем про надання допомоги Україні невідомо.

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Іран США Україна