fbpx
Іран повідомив про завершення укладання контракту на купівлю російських Су-35

Іран повідомив про завершення укладання контракту на купівлю російських Су-35

Авіація Азія Закупівлі Іран Росія Світ Су-35

Постійне представництво Ірану при ООН  повідомило про завершення укладання з Росією контракту на закупівлю російських винищувачів Су-35.

Інформацію про це опублікувало іранське держане видання IRIB.

Зазначають, що у постпредстві Ірану оголосили, що російські літаки технічно прийнятні для Ірану.

Після того, як в жовтні 2020 року завершилися дії обмежень Ірану на закупівлю озброєнь (резолюція ООН 2231), контракт на закупівлю Су-35 був фіналізований.

Російські винищувачі Су-35

Вартість контракту та кількість винищувачів не оголошують.

Росія зі свого боку ніяк не прокоментувала відповідну заяву.

У січні 2023 року наявність угоди про закупівлю російських винищувачів підтвердив член парламентської комісії з національної безпеки та зовнішньої політики Ірану Шахріяр Хейдарі.

Він повідомив, що літаки будуть доставлені до країни вже на початку нового року за іранським календарем, тобто після 21 березня.

Наприкінці грудня 2022 року західна розвідка повідомляла, що Росія збирається передати Ірану 24 винищувачі Су-35 в обмін на “дрони-камікадзе”.

Безпілотник Shahed-136 в Києві, 17 жовтня 2022 Фото: Reuters

Командувач Повітряних сил Ірану повідомляв, що закупівля російських винищувачів Су-30, що раніше планувалася, наразі поступилася місцем планам із закупівлі винищувачів Су-35С.

Нагадаємо, журналісти видання SkyNews опублікували інформацію про те, що в січні Іран поставив в Росію боєприпаси для стрілецької зброї та артилерії. Йдеться про мільйони патронів та сотні тисяч снарядів, які були доставлені вантажними кораблями через Каспійське море.

Водночас західні аналітики вважають, що Росія вагається закуповувати іранські балістичні ракети. Це пов’язано з побоюваннями РФ, що США надасть Україні ракети ATACMS.

Авіація Азія Закупівлі Іран Росія Світ Су-35