fbpx
Іран випробував свій “аналог” ракет для HIMARS

Іран випробував свій “аналог” ракет для HIMARS

Артилерія Близький Схід Іран РСЗВ Світ

Іран провів військові навчання з випробуванням ракети із супутниковим керуванням “Fath 360”.

Експерти вважають, що ця зброя схожа на американську систему HIMARS, яку ефективно використовує українське військо проти Росії.

Про це йдеться у статті видання EurAsianTimes.

Повідомляють, що іранські ракети класу “земля-земля” малої дальності “Fath 360” можуть бути запущені зі швидкістю 3 Маха і використовувати супутникову навігацію для точного наведення. На фінальній траекторії ракета, ймовірно, розганяється до швидкості в 4 Маха. На навчаннях Eghtedar 1401, які пройшли у Насрабаді в провінції Ісфахан, ракету запустили вперше і вона вразила ціль.

Випробування "Fath 360", вереснь 2022 Фото з відкритих джерел

Водночас оцінити ефективність цієї зброї неможливо.

Система наведення цієї ракети така, що вона щосекунди зв’язується з кількома супутниками та негайно коригує свій курс. Крім того, ця ракета запускається з пускової установки шести снарядів і є ракетою – далекобійною, точною і стратегічною“,  – цитує видання іранських військових.

За інформацією з урядового видання Tasnim News, “Fath 360” має діаметр 300 мм, її вага – 850-1100 кілограмів, бойова частина – 150 кілограмів, радіус дії – 75 кілометрів. Довжина ракети – чотири метри.

Підкреслюють також, що сухопутні сили іранської армії створили ракетний підрозділ ще в лютому цього року та оголосили про плани оновити наявне спорядження та додати нове обладнання.

“Fath 360” може бути розташована на пусковій установці на базі вантажівки. Доступні шести-, чотирьох-, або двозарядні контейнери.

Пускова установка "Fath 360", вереснь 2022 Фото з відкритих джерел

У статті для Asia Times експерт з оборони Габріель Гонрада зазначив, що за технічними характеристиками “Fath 360” приблизно такі ж, як HIMARS

Крім того, легка конструкція “Fath 360” може бути маневровою у гірських, пустельних та міських умовах.

Також припускають, що нова іранська ракетна система зможе використовувати російські супутникову навігаційну систему ГЛОНАСС.

Нагадаємо, на передодні українські військові розповіли про застосування окупантами іранських дронів “Shahed-136”.

Іранські баражуючі боєприпаси «Shahed-136». Іран. Фото: ЗМІ Ірану

Іранські безпілотники відносно невеликі та літають на дуже малій висоті, що ускладнює їхнє виявлення українськими системами протиповітряної оборони.

За оцінкою американських фахівців, застосування росіянами цих ударних БПЛА може надати Росії “потужну противагу” високотехнологічним системам озброєння.

Артилерія Близький Схід Іран РСЗВ Світ