fbpx
Іспанія модернізує ЗРК Mistral і закупить нові ракети до них

Іспанія модернізує ЗРК Mistral і закупить нові ракети до них

MBDA Європа Закупівлі ЗРК Іспанія Модернізація ПЗРК «Mistral» ППО та ПРО Світ

Міноборони Іспанії запускає програму оновлення комплексів протиповітряної оборони малої дальності Mistral.

Сума інвестицій у цю програму становить 330 мільйонів євро, повідомляє Infodefensa.

Програма передбачає модернізацію пускових установок зенітно-ракетних комплексів, а також придбання нових ракет Mistral 3.

Рішення щодо реалізації цього проєкту було затверджено іспанським урядом 18 квітня.

В рамках цієї програми передбачається постачання не вказаної кількості нових зенітних ракет Mistral 3 та матеріалів пов’язаних із цими системами протиповітряної оборони для задоволення потреб армії.

Французький зенітно-ракетний комплекс Mistral 3. Фото: armyrecognition

Також буде оновлено 102 пускові установки у варіанті Mistral MANPADS (розрахована на одну ракету і керується вручну) і десять установок у варіанті Mistral ATLAS – ці установки озброєні одразу двома зенітними ракетами.

Передбачається також проведення навчальних курсів для операторів цього озброєння.

Фінансування програми розділене на десять траншів, які будуть виділятися з 2023 по 2032 роки. На цей рік вже зарезервовано 7,5 мільйонів євро. Загальна вартість програми становить 330 мільйонів євро.

Окрім цього, міноборони Іспанії наразі реалізує ще одну програму придбання 91 ракет Mistral 3 і пов’язаного з ними обладнання з запасів збройних сил Франції для задоволення термінових потреб іспанських сухопутних сил, ВМС і повітряних сил. Вартість цієї угоди – 43,4 мільйони євро.

Перші постачання за цими домовленостями розпочалися у квітні 2022 року. Завершення контракту передбачається у червні наступного року.

Найсучасніша версія комплексу Mistral 3 забезпечує перехоплення широкого діапазону повітряних цілей на відстані від 0,5 до 7,5 км та висотах до 3 км у складних метеоумовах та будь-який час доби.

ЗРК малої дальності включає зенітну ракету з інфрачервоною головкою самонаведення в герметичному транспортно – пусковому контейнері, пускову установку у вигляді триноги з прицільними засобами, систему «свій-чужий» і джерело живлення. Цей ЗРК у різних модифікацій знаходиться на озброєнні сухопутних військ та флотів 25 держав.

MBDA Європа Закупівлі ЗРК Іспанія Модернізація ПЗРК «Mistral» ППО та ПРО Світ