fbpx
Іспанія передає Україні батарею ЗРК Aspide, системи ППО Hawk, протитанкові комплекси, гармати та снаряди 

Іспанія передає Україні батарею ЗРК Aspide, системи ППО Hawk, протитанкові комплекси, гармати та снаряди 

Війна з Росією Військова допомога Європа ЗРК "Aspide" Іспанія ППО та ПРО Світ Україна

Іспанія допомагає Україні захистити повітряний простір від російських авіаційних та ракетних ударів.

Новий пакет військової допомоги від Іспанії включає батарею зенітно-ракетного комплексу Aspide, чотири системи ППО Hawk, протитанкові ракетні комплекси, а також гармати та снаряди до них.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу у Києві з іспанським колегою Хосе Мануелем Альбаресом, пише “Європейська правда”.

“Я дуже радий, що новий пакет є, він уже на шляху до України, і найближчим часом наша держава зміцнить свою обороноздатність, отримавши батарею зенітно-ракетного комплексу Aspide та ракети до неї, чотири системи ППО Hawk, протитанкові ракетні комплекси, гармати та снаряди до них, а також інше військове спорядження“, – наголосив Кулеба.

Міністр зазначив, що рішення Іспанії передати системи ППО Hawk декілька тижнів тому стало сигналом для інших країн почати пошук систем Hawk для їхньої передачі Україні.

“Це саме те, про що ми просили Іспанію, це те, що допоможе нам захистити нашу цивільну інфраструктуру”, – сказав Кулеба.

ЗРК «Skyguard Aspide». Ілюстративне фото з відкритих джерел

2 листопада міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес прибув з візитом до Києва. Він також провів зустріч з президентом України Володимиром Зеленським, на якій говорив, зокрема, про захист українського неба.

Президент подякував Іспанії за постачання Україні систем протиповітряної оборони.

“Для нас сьогодні це справді питання номер один – забезпечити потужну протиповітряну оборону, створити повітряний щит для захисту нашої критичної та цивільної інфраструктури”, – сказав Зеленський під час зустрічі з Альбаресом.

Пуск ракети Aspide 2000, Фото: MBDA

Про те, що Україна отримає від Іспанії чотири зенітно-ракетні комплекси Hawk 13 жовтня повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

Це озброєння передається для зміцнення протиповітряної оборони України, яка захищає країну від російських ракетних та авіаційних ударів.

Українські військові на іспанській авіабазі у Сарагосі. Жовтень 2022. Іспанія. Фото: Міноборони Іспанії

Ще у червні стало відомо, що Іспанія готова передати Україні ЗРК малої дальності Aspide. У жовтні з’явилася інформація, що українські військові вже проходять навчання з використання цього наземного зенітно-ракетного комплексу. Цей процес складається із двох частин: операторів ЗРК та обслуговуючий персонал техніки навчають окремо.

Війна з Росією Військова допомога Європа ЗРК "Aspide" Іспанія ППО та ПРО Світ Україна