fbpx
Італійська компанія Danieli Group продовжує співпрацювати з російськими металургами

Італійська компанія Danieli Group продовжує співпрацювати з російськими металургами

Війна з Росією Європа Італія ОПК Росія Санкції

Італійська компанія Danieli Group продовжує співпрацювати з російськими металургами, які постачають свою продукцію оборонно-промисловому комплексу.

Про це повідомляють видання Follow The Money та Kyiv Independent.

Danieli Group – це компанія, що надає послуги з будівництва та обслуговування сталеливарних заводів по всьому світу, зокрема в Росії та Україні. Цікаво, що вона співпрацювала і з радянськими металургами.

У 2014 році італійська компанія запустила в Росії дочірнє підприємство Danieli Volga, це зробило її одним з ключових гравців у російській металургії.

За словами Антонелло Колуссі, директора Danieli Volga, у 2019 році компанія виграла 90 відсотків тендерів на будівництво сталеливарних заводів у Росії.

Після початку повномасштабної російсько-української війни, Danieli почала замовчувати зв’язки з Росією. До прикладу, торік із сайту Danieli Volga зник список клієнтів.

Повідомляється, що клієнти Danieli виготовляють зброю, яка масово використовується у війні. Серед продукції партнерів є гранати ВОГ-25 (“ММК-Метиз”) та сталь для автоматів Калашникова (“Северсталь”).

“ММК-Метиз” і “Северсталь” також залучені до виробництва ракет “Калибр”. У червні 2022 року Міністерство оборони України засудило Danieli за співпрацю з Росією.

Судячи з торгових даних із бази ImportGenius, два місяці потому Danieli Corus, нідерландська дочерня компанія Danieli, відправила російській компанії “Северсталь” охолоджувальний елемент для доменної печі. На той момент проти власника “Северсталь” Олексія Мордашова вже діяли санкції ЄС.

Журналісти дізналися, що в березні 2022 року представники Dаnieli Corus поцікавилися у фахівців юридичної фірми BenninkAmar, чи можуть вони надіслати товар “Северстали”, якщо Мордашов офіційно вийшов із компанії.

Компанії порадили проконсультуватися з владою Нідерландів. У компанії стверджують, що зв’язалися з нідерландським МЗС наприкінці липня 2022 року, але за два тижні не отримали відповіді і відправили продукцію в Росію.

Серед компаній, з якими імовірно продовжила працювати Dаnieli Group після початку повномасштабної війни, є металургійний завод “Красный Октябрь”, власник якого перебуває під санкціями США і ЄС.

Відомо, що “Красный Октябрь” виробляє металопродукцію, яка використовується при виробництві танків.

У вересні 2022 року Україна назвала Dаnieli Group “міжнародним спонсором війни”. Черз пів року, у березні 2023, у компанії відреагували на звинувачення, назвавши їх “безпідставними та помилковими”.

Ще через місяць Dаnieli повідомила, що йде з Росії, але з того часу компанія так і не виконала обіцянку.

Компанія також не змогла пояснити, чому вона вперше заявила, що вийде з Росії лише в квітні 2023 року, тоді як її основні російські клієнти потрапили під санкції ще в лютому-березні 2022 року.

Війна з Росією Європа Італія ОПК Росія Санкції