fbpx
Італійський авіаносець Cavour прийняв свій перший винищувач F-35B

Італійський авіаносець Cavour прийняв свій перший винищувач F-35B

F-35 Авіаносці Авіація ВМС Італії Європа Італія Морська авіація Світ Флот

Італійський авіаносець Cavour прийняв свій перший винищувач F-35B.

Про це інформує Мілітарний.

30 липня, Іонічне море, Тарантська затока. Авіаносець ВМС Італії Cavour прийняв свій перший винищувач п’ятого покоління F-35B, який здійснив посадку на палубу корабля. Це стало підсумком того, як судно розпочало сертифікаційні роботи в США на початку цього року для експлуатації цих бойових літаків, пише Naval News.

Винищувач, після виходу зі складального заводу, проходив завершальні перевірки на авіабазі Камері в Італії.

Це третій літак, призначений ВМС Італії. Раніше, італійський флот вже отримав два F-35B, які були відправлені до Сполучених Штатів. Винищувачі залишаться в США до 2024 року, щоб використовуватися для навчання італійських пілотів та техніків перед їх призначенням на авіаносець Cavour.

У лютому, 2021 року, італійський авіаносець Cavour (C 550) перетнув Атлантичний океан та зайшов до бази ВМС США у Норфолку для випробування за участі палубних винищувачів F-35B. Італія готується стати третьою країною в світі, яка почне експлуатацію на авіаносцях морської версії F-35.

1 березня, авіаносець Cavour (C 550) прийняв на борт два винищувачі F-35B випробовувального підрозділу авіації морської піхоти США. Таким чином корабель розпочав практичну перевірку сумісності з багатофункціональними літаками 5-го покоління.

Під час морських випробувань, літаки виконали всі заплановані вправи, виконавши понад 50 польотних завдань, в різних погодних та морських умовах, і в різний час доби. Винищувачі F-35B здійснили близько 120 вертикальних посадок і стільки ж коротких зльотів за допомогою трампліну, а також здійснювали вертикальні зльоти з палуби італійського корабля.

Авіаносець Cavour (C 550) ВМС Італії

Cavour (C 550) – легкий багатоцільовий авіаносець і флагман військово-морських сил Італії. Корабель здатен нести до 26 літальних апаратів (бойових літаків McDonnell Douglas AV-8B Harrier II і Lockheed Martin F-35 Lightning II, вертольотів AgustaWestland AW101/EH-101, NH-90 або Sikorsky SH-3D/HH-3F Sea King), обладнаний сучасною електронікою керування боєм і озброєний зенітними ракетами Aster.

F-35B — версія літака для авіаносців. Головна риса — можливість скороченого злету та вертикального приземлення. Оснащується підвісним контейнером з 25-мм гарматою GAU-22/A.

Виробництво F-35 розгорнули в Італії на заводі FACO. Перший палубний F-35B італійці зібрали в 2018 році.

В цілому ВПС і ВМС Італії повинні отримати 90 F-35, включаючи 30 F-35B.

F-35 Авіаносці Авіація ВМС Італії Європа Італія Морська авіація Світ Флот