fbpx
Італія озброюється бронемашинами Centauro II

Італія озброюється бронемашинами Centauro II

Бронетехніка Європа Закупівлі Італія Світ

Консорціумом CIO (Iveco-Oto Melara Consortium) поставить військовим Італії другу партію з 40 бойових машин з важким озброєнням «Centauro II».

Про це повідомляє Ares Osservatorio Difesa.

Угода буде містити опціон на додаткову поставку 56 од. техніки.

Вартість контракту, включаючи опціон, комплексний 10-річний пакет підтримки, супутнє обладнання та розширену 10-річну гарантію, оцінюється в 1.159.950.000 млрд євро. Ця сума буде виплачена до 2030 року.

Купівля буде спільно фінансуватися Міністерством оборони Італії, Міністерством економічного розвитку і Міністерством економіки й фінансів.

Машини будуть поставлятися в модифікації «Стандарт 3.0», яка забезпечує можливість застосування в складі нових «цифрових» бригад Італії, разом з бойовими машинами піхоти «Freccia» з колісною формулою 8х8.

Бронемашини «Freccia». Фото: ЗМІ Італії

Детальна інформація про можливості бронемашини засекречена, але згідно з пояснювальною запискою, випущеної 28 травня Національним директором з питань озброєнь, основною метою проєкту є прийняття на озброєння «адекватної лінійки бронетехніки, з високими характеристиками мобільності, захисту, військової потужності, швидкості, універсальності й функціональної сумісності з БМП «Freccia», яка є основною бойовою машиною в складі полків, що застосовуються в умовах середнього і високого рівня загроз, включаючи саморобні вибухові пристрої».

Згідно з італійськими ЗМІ, поліпшення версії 3.0 стосуються модернізації системи управління вогнем, можливості стрільби програмованими боєприпасами, модифікації прицільно-наглядових систем, а також удосконалення системи електроживлення.

У записці зазначено, що закупівля перших 50 машин була схвалена в березні 2017 року. Придбання для Італії ще однієї партії зі 100 бронемашин очікує схвалення на міністерському рівні.

Базовий контракт на поставку Італії першої партії з 10 бойових машин з важким озброєнням «Centauro II» на шасі з колісною формулою 8х8 (отримали позначення Nuova Blindo Centauro / New Blindo Centauro) був підписаний з консорціумом CIO в липні 2018 року.

Бронемашина «Centauro II». Фото ЗМІ Італії

Вартість угоди склала 159 млн. євро. Контракт передбачає поставку техніки, допоміжного обладнання, запасних частин, надання логістичних послуг.

Модернізація

«Centauro B1» була розроблена для Італії понад 30 років тому й оснащена баштою Hitfact компанії Oto Melara зі 105-мм гарматою.

Версія «Centauro II» обладнана потужнішим турбодизельним двигуном потужністю 720 к.с., новою трансмісією. Для підвищення безпеки екіпажу машина може оснащуватися рейковою бронею, а також вибухобезпечними сидіннями.

Бронемашини «Centauro II» та «Centauro B1» Фото ЗМІ Італії

«Centauro II» обладнується поліпшеною баштою HITFACT зі 120/45-мм гладкоствольною гарматою (сумісна зі стандартними боєприпасами НАТО) з інтегрованим дульним гальмом.

Замовлення на поставку партії «Centauro II» слідує за підписанням з консорціумом CIO в грудні 2019 роки контракту на поставку Сухопутних військ Італії 30 машин «Freccia» з колісною формулою 8×8 (5 в бойовій версії й 25 в протитанкової), а також 10-річну комплексну логістичну підтримку.

Контракт знаменує собою відновлення поставок техніки для другої середньої бригади Сухопутних військ Італії, до складу якої увійде 381 бронемашина в різних конфігураціях.

Всього в найближчі роки (до 2032 роки) на проєкт «Freccia» передбачається виділити близько 1,5 млрд. євро.

Бронетехніка Європа Закупівлі Італія Світ