fbpx
Італія передасть SAMP/T для України до кінця місяця

Італія передасть SAMP/T для України до кінця місяця

SAMP/T Військова допомога Європа ЗРК Італія ППО та ПРО Світ Україна

До кінця місяця друга зенітно-ракетна система великої дальності, яка здатна перехоплювати балістичні ракети, SAMP/T буде в Україні.

Про це повідомляє видання Rai News з посиланням на слова міністра оборони Італії Гвідо Крозетто.

«Нова система SAMP/T буде доставлена в Україну до кінця місяця, і ми знаємо, скільки коштує кожна хвилина затримки», – заявив міністр у своїй заключній промові на конференції «Європейська торгівля засобами протиповітряної та протиракетної оборони».

Попередні заяви

Це дещо суперечить попереднім заявам, про те що комплекс для України буде виготовлятись з нуля, а не буде переданий готовий.

Так 3 вересня 2024 року міністр оборони Крозетто розповів, що італійська оборонна промисловість зриває темпи постачання призначеного для України комплексу протиповітряної оборони, зупиняючи свою роботу на свята та у вихідні дні.

«Італія має поставити в Україну систему протиповітряної оборони, але італійська компанія, яка її збиратиме, була закрита в серпні через свята, в суботу, неділю та ввечері не працює», – заявив він.

Водночас офіційні особи Італії, зокрема, міністр закордонних справ Антоніо Таяні, не уточнювали звідки буде отримано SAMP/T. Та відмовились повідомляти деталі та часові межі поставок.

Про передачу другого комплексу стало відомо 11 червня 2024. Про це тоді заявив міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні на Конференції з відновлення України, яка відбулася у Берліні.

«Я хочу повідомити вам, що Італія готова відправити новий військовий пакет із SAMP/T для протиповітряної оборони України», – сказав Таяні на панельній сесії під час конференції.

ЗРК SAMP/T

Зенітна батарея комплексу SAMP/T збройних сил Італії у Кувейті.

Італійський варіант системи встановлений на базі вантажівки Iveco M320 або ACTL HD8. Її батарея складається з чотирьох самохідних пускових установок, самохідної РЛС та пункту управління.

SAMP/T може комплектуватись ракетами Aster 15 та Aster 30.

Ракета Aster 15 здатна перехоплювати аеродинамічні цілі на дальності більше 30 км, на висоті до 13 км. Водночас ракета Aster 30 здатна знищувати аеродинамічні цілі на дальності понад 120 км, а найновіша версія NT понад 150 км та висоті до 20 км. Також Aster 30 здатна перехоплювати балістичні цілі на дальності до 25 км.

SAMP/T Військова допомога Європа ЗРК Італія ППО та ПРО Світ Україна