fbpx
Ізраїль купує нові F-35I, F-15EX, заправники та вертольоти у США

Ізраїль купує нові F-35I, F-15EX, заправники та вертольоти у США

F-15 F-35 Авіація Близький Схід Ізраїль ПС Ізраїлю Світ

Військово-політичний кабінет Ізраїля схвалив масштабну угоду із США щодо придбання літаків та озброєння. Рішення ухвалили попри незгоду Міністерства фінансів країни.

Про це доповідає Мілітарний з посиланням на The times of Israel.

Угода на суму в 2,74 млрд дол передбачає закупівлю багатофункціональних бойових літаків F-35I (варіант з ізраїльським комплексом РЕБ та системою керування вогнем ) та важких винищувачів F-15EX.

Планується формування двох нових ескадрилій новітніх літаків на додачу до вже існуючих трьох F-35I. Однак який тип літаків оберуть військові – поки що невідомо.

Армія оборони Ізраїля дуже зацікавлена в новітньому F-15EX, який нещодавно здійснив перший політ. Країна вже має парк F-15I у складі однієї ескадрільї.

Також Ізраїль купує нові літаки заправники – KC-46 Pegasus, пише авіаційне видання Scrumble.

Поки що не обрано тип важкого транспортного вертольота, який в рамках угоди купить Ізраїль. Обрати потрібно між пропозиціями CH-53K King Stallion (Lockheed Martin/Sikorsky) та CH-47F/MH-47G Chinook (Boeing).

Закупівля фінансуватиметься за рахунок щорічної військової допомоги США на рівні 3,8 млрд дол.

Однак, контракти, які укладуть з американськими корпораціями потрубуватимуть передоплати. Тому Ізраїль буде змушений брати кредити в банках США. Відсотки також виплачуватимуть з американської допомоги.

“Або ми платимо 8 мільярдів шекелів прямо тут і зараз, або платимо додаткові відсотки … протягом наступного десятиліття, яке Міністерство оборони заплатить доларами з бюджету допомоги”, – заявив журналістам генеральний директор міністерства оборони Амір Ешель.

Ізраїльські медіа стверджують, що рішення було ухвалено під тиском Вашингтона. США встановили для Ізраїля жорсткий двотижневий дедлайн для того, щоб ті визначилися чи планують купувати американські озброєння за раніше обумовленою угодою.

Позитивне рішення Військово-політичного кабінету вважають особистою перемогою міністра оборони Ізраїля Бені Ганца, який здолав опір міністра фінансів. Наступний крок – підписання контрактів з виробниками.

 

F-15 F-35 Авіація Близький Схід Ізраїль ПС Ізраїлю Світ