fbpx
Ізраїль стурбований підходом США до проблеми Ірану

Ізраїль стурбований підходом США до проблеми Ірану

Азія Близький Схід Ізраїль Іран Світ США

Зустріч на минулому тижні у Білому домі Американсько-ізраїльської стратегічної консультативної групи не заспокоїла Єрусалим, а навіть навпаки.

Про це повідомляє Аl-Мonitor.

Радник з питань національної безпеки США Джейк Салліван та його ізраїльський колега Еял Хулата та їх команди зустрілися у Білому домі 5 жовтня в рамках Американсько-ізраїльської стратегічної консультативної групи. Для преси ця зустріч була охарактеризована як “конструктивна” та “відкрита”.

Високопоставлений офіційний представник адміністрації, який на умовах анонімності повідомив журналістам, що адміністрація Байдена прагне до переговорів з Іраном, щоб запобігти йому отримати ядерну зброю, але, якщо дипломатія зазнає невдачі, тоді : “ми будемо готові вжити необхідних заходів”. “Очевидно, що якщо ця [дипломатія] не спрацює, існують інші шляхи, і ми повністю прихильні до того, щоб Іран ніколи не придбав ядерну зброю”. Однак що це за шляхи, представник адміністрації не пояснив.

Іранські центрифуги для збагачення урану

Водночас, за повідомленнями ізраїльських ЗМІ, Ізраїль буде просити американців накласти додатковий пакет санкцій проти Ірану у разі невдачі переговорів. Проте, як кажуть дипломатичні джерела, далеко від очей громадськості клімат на закритих засіданнях набагато менш сприятливий, чим повідомляється для журналістів.

Ну а поки, ізраїльське розчарування зростає, відчуваючи, що стратегічне сприйняття іранської ядерної загрози з боку США істотно відрізняється від їхнього «Наразі немає спільного оперативного плану дій на випадок надзвичайних ситуацій проти Ірану, якщо спроби повернутися до ядерної угоди зазнають невдачі. І що ще гірше, американці не мають жодного рішення такої ситуації. У них немає Плану Б», – описав цю ситуацію для Аl-Мonitor високопоставлений ізраїльський представник оборони.

Як кажуть, світло вночі горить в кабінетах Білого Дому не через Іран, а через Китай, пандемію коронавірусу та внутрішні проблем в США. В таких умовах Ізраїль намагається переконати Вашингтон, що при переговорах з Тегераном треба тримати не лише пряник в одній руці, а й палицю в іншій.

Під час американсько-ізраїльських переговорів на запитання від ізраїльтян, що американці планують робити, якщо іранці відмовляться повернутися до ядерної угоди, ті, очевидно, стверджували, що зрештою можуть обрати і військову відповідь, однак ізраїльська сторона не переконана в цьому. Чи можна миттєво розігнатися від 0 до 100?

Ізраїль представляє США величезну кількість свіжих розвідданих, щодо ядерної програми Ірану. Наразі Ізраїль є одним із найбільших у світі сховищ розвідувальної інформації щодо Ірану, після того, як Іран, викрив та знищив велику розвідувальну мережу США, яка діяла там.

Ізраїль зосереджений на тому, щоб довести справжні наміри Ірану набути ядерної військової спроможності та проілюструвати потенційні результати його успіху. За словами ізраїльського джерела, це означає показати, наскільки це вплине на регіон і наскільки це становить загрозу не тільки для національної безпеки Ізраїлю, а й для всього Близького Сходу та США. «Ми просто намагаємося довести їм, що іранська сага може закінчитися як північнокорейська, якщо нинішня сонливість триватиме. Зараз ми, схоже, не переконали їх “, – додав він.

Ну а поки, Ізраїль зосереджується на зусиллях, щодо свого військового варіанту на випадок провалу перемовин з Іраном та мобілізації якомога більшої кількості союзників на Близькому Сході, таких як Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати та інші, які додадуть свій голос для тиску на США.

Так виглядають справи зараз, попереду ще довгий шлях, але ніхто не бажає робити ставки тут як в азартних іграх – треба переконливий результат.

Азія Близький Схід Ізраїль Іран Світ США