fbpx
Ізраїль стикнувся з дефіцитом зенітних ракет

Ізраїль стикнувся з дефіцитом зенітних ракет

THAAD Близький Схід Ізраїль ППО та ПРО

Ізраїль стикнувся із загрозливим дефіцитом ракет-перехоплювачів, запасів яких може не вистачити на відбиття комбінованих ударів Ірану і “Хезболли”.

Про це повідомляє видання Financial Times.

Трирівнева система протиповітряної та протиракетної оборони Ізраїлю виявила себе як ефективний засіб захисту під час квітневої атаки іранських проксі, досягши 99% ефективності у перехопленні 170 безпілотників, 30 крилатих і 120 балістичних ракет.

Однак у жовтні вона мала менший успіх у відбитті близько 200 іранських балістичних ракет: три десятки влучили в ізраїльську авіабазу Неватім, тоді як ще одна вибухнула за 700 метрів від штаб-квартири ізраїльської зовнішньої розвідки.

Боаз Леві, виконавчий директор Israel Aerospace Industries, яка виробляє зенітні ракети для систем протиракетної оборони Arrow, розповів журналістам, що компанія працює в три зміни, щоб забезпечити безперебійну роботу виробничих ліній.

«Деякі з наших ліній працюють цілодобово, сім днів на тиждень. Наша мета – виконати всі наші зобов’язання», – сказав Леві, додавши, що час, необхідний для виробництва ракет-перехоплювачів, – це «не питання днів». Хоча Ізраїль не розкриває розмір своїх запасів, він додав: «Не секрет, що нам потрібно поповнити запаси».

«Проблема боєприпасів в Ізраїлі є серйозною. Якщо Іран відповість на атаку Ізраїлю і «Хезболла» також приєднається, протиповітряна оборона Ізраїлю буде розтягнута. США не можуть продовжувати постачання в Україну та Ізраїль такими ж темпами», — повідомила Дана Строул, колишня високопоставлена чиновниця департаменту оборони США, відповідальна за Близький Схід.

Днями Сполучені Штати погодили розгортання власної високорівневої системи протиракетної оборони THAAD на території Ізраїлю, щоб закрити прогалини в обороні країни перед можливим іранським ударом.

Система буде задіяна в обороні разом з американськими фахівцями для чергування та захисту повітряного простору спільно з ізраїльськими Arrow-3. Зі спадом загрози вона буде відкликана назад.

Проте, окрім балістичних ракет, що можуть бути запущені з Ірану, для країни зберігається загроза масованих ударів безпілотниками та ракетами меншої дальності з території Лівану. Розташовані там сили терористичного угрупування “Хезболла” можуть уразити цілі на глибину до 60 кілометрів по території Ізраїлю.

«Ми ще не бачимо всіх спроможностей Хезболли. Вони запускали лише десяту частину свого передвоєнного залпового потенціалу, кілька сотень ракет на день замість двох тисяч», – сказав Ассаф Оріон, колишній ізраїльський бригадний генерал і голова стратегії Армії оборони Ізраїлю.

Нагадаємо, що загострення та масовані ракетні удари по Ізраїлю відбулися у відповідь на ліквідацію лідера руху “Хезболла” Хасана Насралли, який очолював його з 1992 року.

У відповідь на удари уряд Ізраїлю може здіснити “обмежений контрудар” у відповідь, який може включати ураження військових цілей, минаючи нафтові та ядерні об’єкти в Ірані, щоб уникнути ескалації.

THAAD Близький Схід Ізраїль ППО та ПРО