fbpx
K9 Thunder – фаворит у програмі переозброєння Румунії

K9 Thunder – фаворит у програмі переозброєння Румунії

Hanwha Defense K9 Thunder Артилерія Румунія САУ Світ Сусіди

Корейські САУ K9 Thunder стали неофіційними фаворитами у новій румунській програмі з придбання самохідних артилерійських установок для власних збройних сил.

Про це повідомляє румунське видання Defense Romania.

Цього року має розпочатися програма закупівель 155-мм самохідних артилерійських установок на гусеничному шасі, загальну вартість якої оцінюють у майже 2 млрд доларів. За ці кошти румуни планують отримати п’ять гаубичних дивізіонів 155-мм САУ.

Програма проходитиме у два етапи, перший з яких розпочнеться у 2023 році й триватиме 6 років. Він передбачає придбання трьох артилерійських дивізіонів, включаючи боєприпаси, матеріально-технічне забезпечення та спеціальне обладнання для підготовки та навчання.

Орієнтовна вартість контрактів на першому етапі становитиме 1,158 млрд доларів.

За інформацією джерел видання, кожен дивізіон складатиметься з 18 гаубиць. Отже закупівля, яка розпочнеться у 2023 році, передбачатиме придбання 54 бойових машин.

Відомостей про те, яким чином буде укладатися контракт (пряма процедура міжурядових закупівель чи тендер), а також про рівень промислової кооперації поки що немає.

Співробітництво у сфері оборони

Наприкінці минулого року “Мілітарний” повідомляв про прибуття до Південної Кореї великої урядової делегації із Румунії на чолі з прем’єр-міністром та міністрами оборони та економіки.

Відомо, що на тій зустрічі говорили про закупівлю озброєнь та розвиток румунської оборонної промисловості. Однією із тем діалогу стали південнокорейські 155-мм гаубиці K9 Thunder.

Уже в березні цього року міністр економіки Румунії Флорін Спатару, у підпорядкуванні якого перебуває оборонна промисловість країни, заявив про укладений на початку лютого меморандум з південнокорейською компанією Hanwha Defence щодо створення партнерства для розгортання виробничих потужностей з виробництва самохідних гаубиць K9 Thunder.

«Ми все ще ведемо дискусії з міністерством оборони Румунії щодо будівництва САУ К9, але процес прийняття рішення в міноборони займає час. Я зустрінуся з міністром, і ми подивимося, який стан оцінок», – сказав тоді міністр економіки.

Меморандум ​не має юридичної сили, проте це перший крок до майбутньої контрактної угоди на виробництво наземних систем озброєння Південної Кореї.

Окрім цього, в березні цього року уряд Румунії анонсував побудову нового заводу із виробництва пороху для боєприпасів у співпраці з Південною Кореєю.

Hanwha Defense K9 Thunder Артилерія Румунія САУ Світ Сусіди