fbpx
Кабмін спростив процедуру розмитнення невійськових дронів в Україні

Кабмін спростив процедуру розмитнення невійськових дронів в Україні

БпА (Безпілотні апарати) Законодавство Кабінет Міністрів Україна

Кабінет Міністрів України спростив процедуру митного оформлення дронів цивільного та подвійного призначення.

Про це повідомила перша віце-прем’єрка та міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Рішення ухвалили на засіданні 3 січня 2022. Уряд вніс зміни до власної постанови від 1 березня 2022 № 174 “Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану”.

Зміни до постанови № 174 містять такі оновлення: а) військові адміністрації включено до кола кінцевих користувачів, які мають право виписувати гарантійні листи на товари військового призначення; б) для чіткості застосування норм формулювання “нецивільного призначення” замінено словами “військового призначення”, в) позицію “8802” замінено позицією “8806”.

Тепер митне оформлення невійськових БПЛА роблять одразу в місці перетину кордону. Для цього достатньо подати паперову або електронну декларацію.

Головне значення таких новацій – волонтери не мають збирати гарантійні листи від майбутніх користувачів дронів (військових підрозділів).

Проблему додаткових документів, яких вимагали від волонтерів при ввезенні дронів, вирішено однозначно: жодних додаткових документів для ввезення цивільних дронів як гуманітарної допомоги не потрібно, також і гарантійних листів. Завдяки змінам до постанови №174 правила ввезення гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану стають чіткішими і простішими“, – написала Свириденко.

Нагадаємо, раніше волонтери публічно звернули увагу на бюрократичні проблеми, які суттєво ускладнюють завезення дронів. Волонтерка Марія Берлінська звинуватила Держслужбу експортного контролю. За її словами, ДСЕК фактично закрила ринок дронів у країні, яка воює.

Звернення до держави із вимогою спростити процедуру підписало більше 200 представників волонтерських організацій.

Керівник команди експертів програми Protect Тарас Ємчура зауважив, що зміни до постанови №174 спрощують порядок завезення інших товарів невійськового призначення, якими волонтери забезпечують ЗСУ.

Тепер не тільки БПЛА, але й рації, оптика, приціли (цивільного, або подвійного використання) можна ввозити у якості гумунітарної допомоги спрощеним порядком, тільки задекларувавши їх. Без будь-яких додаткових підтверджень чи листів“, – написав Ємчура.

БпА (Безпілотні апарати) Законодавство Кабінет Міністрів Україна