fbpx
Канада купує NASAMS для України

Канада купує NASAMS для України

Військова допомога ЗРК ЗРК NASAMS Канада Україна

Канада купує зенітно-ракетний комплекс NASAMS для Збройних сил України.

Про це повідомляє Мілітарний.

Про купівлю NASAMS міністр національної оборони Канади Аніта Ананд повідомила під час розмови з міністром оборони України Олексієм Резніковим.

“Сьогодні вранці в ході розмови (…) було наголошено: системи протиповітряної оборони є головним пріоритетом для України. Тому Канада купує у США передовий зенітно-ракетний комплекс NASAMS для України”, – написала у своїх соціальних мережах Аніта Ананд.

Часові рамки передачі “канадського” зенітного комплексу Аніта Ананд не уточнила. Враховуючи слова про купівлю цих систем у США, можна припустити, що вони будуть виготовлені з нуля на підприємстві Raytheon Technologies. У такому випадку виготовлення може затягнутись через чергу на виробництві.

Нагадаємо, Пентагон уклав контракт із компанією Raytheon Technologies на виробництво додаткових шести зенітних ракетних комплексів NASAMS для Збройних Сил України на суму понад 1,2 млрд доларів.

До угоди на 1,216 млрд доларів входить виробництво пускових установок ЗРК, супутнього обладнання, запасних частин, навчання українського військового персоналу, який буде оперувати комплексами NASAMS та інші послуги.

У американському оборонному відомстві зазначили, що роботи планують завершити до 28 листопада 2025 року.

Україна вже має на озброєнні два комплекси ЗРК NASAMS, котрі в жовтні були передані Сполученими Штатами в рамках міжнародної військової допомоги.

Таким чином Вашингтон сумарно має намір поставити Україні вісім таких нових комплексів ППО.

Раніше голова Пентагону Ллойд Остін повідомляв, що надані США системи продемонстрували свою високу ефективність у перехопленні російських ракет під час ракетних ударів РФ по Україні 15 листопада.

«Як приклад того, якими важливими є наші пожертви, можна назвати системи ППО NASAMS, які вже діють в Україні. Вони вчора продемонстрували успіх на 100% у перехопленні російських ракет під час жорстокого бомбардування Кремля” – заявив Остін.

Військова допомога ЗРК ЗРК NASAMS Канада Україна