fbpx
Канада виділить понад 280 млн доларів для навчання українських пілотів на F-16

Канада виділить понад 280 млн доларів для навчання українських пілотів на F-16

F-16 Авіація Винищувач Військова допомога Канада Навчання Світ Україна

Канада оголосила про виділення близько 389 мільйонів канадських доларів (понад 280 млн доларів США) для навчання льотчиків Повітряних Сил ЗСУ на винищувачах F-16.

Про це повідомили в офісі прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо.

Гроші виділяють у межах Авіаційної коаліції для України.

Також частина цих коштів піде на виділення важливого обладнання для безпечного використання Україною цих бойових літаків.

«Ці кошти, нараховані в межах раніше оголошеного військового фінансування, сприятимуть навчанню українських пілотів, а також нададуть критично важливе обладнання для безпечної експлуатації F-16 в Україні», — ідеться у повідомленні офісу Трюдо.

Тренажер F-16 українських Повітряних Сил. Україна. Травень 2024. Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ

Окрім цього, в уряді розкрили деталі оголошеного напередодні нового пакета військової допомоги для України на 500 млн канадських доларів (близько 380 млн доларів США).

«Він становить майже 444 мільйони доларів для міноборони Канади на військову техніку, допомогу та навчання Збройних Сил України, а також понад 56 мільйонів доларів для Цільового фонду Комплексного пакета допомоги НАТО для України на відбудову українського сектора безпеки й оборони та сприяння переходу України до цілковитої оперативної сумісності з НАТО», — йдеться у документі.

Допомога була анонсована під час зустрічі на полях саміту НАТО у Вашингтоні, коли Президент України Володимир Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

Зазначається, що ці додаткові кошти доповнюють існуючу військову допомогу Канади для України на загальну суму 1,1 мільярда канадських доларів, виділених цьогоріч.

Нині Канада підтримує Україну в різних європейських ініціативах, а також передає Україні зброю та військову техніку.

До прикладу, уряд Канади виділяє фінансування на придбання озброєння в межах чеської ініціативи, зокрема артилерійських снарядів, німецької ініціативи з закупівлі систем протиповітряної оборони, а також танкової польської ініціативи.

Бронетранспортер ACSV у санітарній версії для українських військових. Червень 2024. Канада. Фото: Уряд Канади

Канада також готує до передачі Силам оборони України нові колісні бронетранспортери LAV 6.0 ACSV. Перша партія цих БТР у червні була відправлена до Європи.

F-16 Авіація Винищувач Військова допомога Канада Навчання Світ Україна