fbpx
Катару передали четвертий корвет Al Zubarah

Катару передали четвертий корвет Al Zubarah

Fincantieri ВМС Катару Італія Катар Корвети Світ Суднобудування Флот

Італійська Fincantieri завершила постачання Катару чотирьох корветів класу Al Zubarah.

На верфі італійської компанії Fincantieri у Муджіано (Спеція) відбулася передача флоту Катару корвета Semaisma.

Це четвертий та останній із замовлених Дохою (Столиця Катару) корветів класу Al Zubarah.

У серпні 2017 року в рамках двосторонніх міжурядових угод Риму та Дохи компанії Fincantieri та MBDA уклали з командуванням катарського флоту контракти на постачання кораблів та систем озброєнь для них на суму близько 5 мільярдів євро.

Частка Fincantieri в угодах становила близько 4 млрд євро. Італійська група Leonardo постачає для кораблів артилерійські системи, радіолокаційні комплекси та електроніку.

Корвет Катару Semaisma класу Al Zubarah. 2023 рік. Фото: Fincantieri

За умовами контракту, Fincantieri має поставити замовнику сім кораблів нового покоління.

Крім чотирьох корветів класу Al Zubarah, це десантно-вертолітний корабель-док та два патрульні кораблі класу OPV.

Термін виконання замовлення – 2024 рік. Угода також включає обслуговування всіх кораблів у Катарі протягом десяти років після постачання.

Зазначимо, що обидва патрульні кораблі класу OPV вже передали Катару, а десантно-вертолітний корабель-док Al Fulk спущений на воду в січні цього року.

Головний корвет Al Zubarah передали замовнику у жовтні 2021 року, другий (Damsah) – у квітні 2022 року, третій (Al Khor) – у грудні 2022 року.

Корвет «Damsah» класу «Al Zubarah» компанії Fincantieri для ВМС Катару. Лютий 2021. Фото: Naval News

Водотоннажність корветів складе 3250 тонн, довжина – 107 метрів, ширина – 14,7 метра, осадка – 4,2 метра. Дальність плавання – 3500 миль, автономність – 21 день. Екіпаж – 98 осіб. Кораблі оснащують комбінованою дизельною силовою установкою типу CODAD, яка дозволить розвивати швидкість до 28 вузлів.

Нова платформа являє собою складну  бойову систему з повним спектром зброї для ведення ППО (зенітні ракети Aster 30 Block 1 і RAM), є протикорабельні ракети Exocet MM40 Block III. На кораблі розміщується морський гелікоптер NH90 NFH, який може бути оснащений комплектом протичовнових засобів, включаючи легкі торпеди.

Fincantieri ВМС Катару Італія Катар Корвети Світ Суднобудування Флот