fbpx
Кібербезпека в Україні: СБУ зайнялась ботом в Телеграмі

Кібербезпека в Україні: СБУ зайнялась ботом в Телеграмі

Кібербезпека СБУ Україна

СБУ зайнялась ботом в Телеграмі, через який було розповсюджено персональні дані українців, включно з паспортними даними, водійським посвідчення та ідентифікаційним номером.

Про це на своєму Телеграм-каналі написав міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Окрім вище перелічених державних даних, цей бот також містив паролі до поштових сервісів та російських соціальних мереж.

Інформація викладена у публічний доступ є конфеденційною та такі дії є протизаконними.

«Службою безпеки України розпочаті відповідні слідчі дії щодо роботи телеграм-боту та доступних в ньому персональних даних.», – написав міністр

Додаток «Дія»

Також Міністр відповів, що опублікована інформація не може бути ніяк пов’язана з роботою аплікації Дія.

Він навів декілька причин чому використана ботом база не може бути пов’язана з державною аплікацією. Зокрема, що вона не використовує та немає доступних паролів до соціальних мереж, таких як «вКонтакте» чи Linkedin.

Пряма мова:

«По-перше і головне, Дія не має бази даних і не накопичує таку інформацію.

По-друге, кількість інформації, яка доступна у зазначеному боті набагато, в десятки, а то й сотні разів, перебільшує ту, з якою працює Дія.

По-третє, попередній аналіз інформації боту свідчить про використання старих баз даних, які вже не один рік доступні в Даркнеті. Зокрема, мова йде про базу даних Приватбанку (до націоналізації), а також інших приватних (не державних) баз даних. Наприклад, в боті доступні паролі від Вконтакте, Linkedin», – написав міністр

Кібербезпека СБУ Україна