fbpx
Кірібаті отримали патрульний катер класу Guardian

Кірібаті отримали патрульний катер класу Guardian

Австралія Кірібаті Патрульні катери Суднобудування Тихий океан Флот

Остівна країна Кірібаті безоплатно отримала від Австралії патрульний катер класу Guardian.

Про це інформує Мілітарний.

Як повідомляє Naval Post. Кірібаті отримали патрульний катер RKS Teanoai II класу Guardian. Він побудований в рамках проєкту заміни патрульних катерів PPBR (Pacific Patrol Boats Replacement) острівних держав Тихоокеанського регіону. RKS Teanoai II став 11 катером, побудованим в рамках програми PPBR.

Контр-адмірал ВМС Венді Малкольм заявив, що новий патрульний катер класу Guardian символізує міцні та історичні зв’язки між Австралією та Кірібаті.

Австралія та Кірібаті давно стали партнерами та друзями, і патрульний катер Teanoai II є відчутною демонстрацією нашої спільної прихильності суверенній, безпечній та процвітаючій Тихоокеанській країні, – заявив контр-адмірал Малкольм.

В травні 2016 року уряд Австралії підписав з компанією Austal базовий контракт на поставку 19 патрульних катерів в рамках програми забезпечення безпеки на морі в Тихоокеанському регіоні PMSP (Pacific Maritime Security Program).

Головний катер серії класу «Guardian» 401 «Ted Diro». Фото: Austal

Вартість угоди склала 305 млн австралійських доларів, вартість будівництва самих катерів оцінюється у 280 млн австр. доларів, початкова семирічне обслуговування – у 24 млн австр. доларів. Угода включала опціон на поставку двох додаткових кораблів.

У квітні 2018 року Міністерство оборони Австралії оголосило, що поставить два додаткових катерів класу Guardian Силам оборони Східного Тимору. Вартість нового контракту склала 29,7 млн австр. доларів. Таким чином, загальна кількість кораблів, які будуть побудовані Austal, зросла до 21 од., а вартість проєкту – до 335 млн австр. доларів.

Головний катер серії, 401 Ted Diro, був переданий Папуа Нової Гвінеї в листопаді 2018 року. Наступні побудовані Austal катери були передані Тувалу, Королівству Тонга, Самоа, Соломоновим островам і Фіджі.

Короткі технічні характеристики:
Довжина: 39,5 метрів
Ширина: 8 метрів
Екіпаж: 23 особи
Максимальна швидкість: 20 вузлів

Поставку катерів планується виконувати з інтервалом 2-3 місяці. В цілому катера планується поставити урядам 12 острівних держав, включаючи Острови Кука, Фіджі, Кірібаті, Маршаллові Острови, Мікронезії, Палау, Самоа, Східний Тимор, Соломонові Острови та Вануату.

Згідно з графіком, програма завершиться постачанням кораблів Східному Тимору в другій половині 2023 року. Технічне обслуговування кораблів буде проводитися на ремонтному підприємстві Austal.

Нові катери замінять раніше поставлені острівним державам Тихоокеанського регіону, термін експлуатації яких наближається до завершення. Вони дозволять цим країнам самостійно контролювати свою виняткову економічну зону, будуть сприяти забезпеченню безпеки в регіоні, боротьбі з транснаціональною злочинністю та захисту морських ресурсів.

Австралія Кірібаті Патрульні катери Суднобудування Тихий океан Флот