fbpx
Колумбія зацікавлена у данських F-16 – Scramble

Колумбія зацікавлена у данських F-16 – Scramble

F-16 Авіація Винищувач Данія Колумбія Королівські ПС Данії Латинська Америка ПС Колумбії Світ

Повітряні сили Колумбії зацікавлені в отриманні данських винищувачів F-16.

Про це інформує Мілітарний.

Журнал Scramble пише, що у своєму прагненні замінити застарілий парк винищувачів Kfir, Повітряні сили Колумбії звернули увагу на бойові літаки F-16 Королівських ПС Данії.

Ряд непідтверджених повідомлень свідчить, що Колумбією ведуться переговори щодо закупівлі шести F-16.

Після того, як відбудуться перші поставки бойових літаків F-35A Lightning II, Данія стане наступною західноєвропейською країною, яка виставить на продаж свій флот F-16.

Колумбія шукає заміну своїм винищувачам Kfir протягом кількох останніх років, що набрало темпів після того, як проблеми з обслуговуванням літаків виникли в 2015 році, що призвело до зупинки експлуатації значної частини авіапарку цих бойових літаків.

За допомогою Israel Aircraft Industries (IAI) основні проблеми були вирішені, але утримання дев’ятнадцяти винищувачів Kfir є дорогим, а заміна стає невідкладною.

Вибір Колумбії

У Scramble вважають, що F-16 є найкращим вибором Колумбії, хоча пропозиція від Lockheed Martin щодо F-16V може виявитися надто дорогою для уряду Колумбії, який не має грошей, хоча термін служби цих літаків буде набагато довше, ніж пропоновані датські F-16AM/BM.

Універсальний багатоцільовий надзвуковий бойовий літак Kfіr створений фірмою Israel Aerospace Industries на основі французького Dassault Mirage ІІІ з ізраїльською авіоникою та виробленою в Ізраїлі версією американського двигуна General Electric 079.

Нині у бойовому складі ПС Данії на поточний момент перебувають 30 винищувачів F-16, що експлуатуються з 1980 року. Застарілі літаки повинні бути поступово зняті з озброєння до 2024 року.

Перший данський винищувач F-35A

Данія брала участь в програмі розробки літака F-35 Joint Strike Fighter з 1997 року, що дозволило її фахівцям брати участь в створенні винищувача, а підприємствам отримати замовлення на виробництво компонентів.

За результатами проведеної протягом 2013-2016 роки оцінки, 12 травня 2016 року уряд Данії ухвалив рішення рекомендувати закупівлю для ВПС країни не менше 27 нових винищувачів F-35 від корпорації Lockheed Martin. Перший винищувач F-35 з бортовим номером «L-001» був переданий у квітні минулого року, для підготовки датських пілотів та персоналу на території США.

F-16 Авіація Винищувач Данія Колумбія Королівські ПС Данії Латинська Америка ПС Колумбії Світ