fbpx
Комбриг 93 бригади пояснив ситуацію довкола Старомар’ївки

Комбриг 93 бригади пояснив ситуацію довкола Старомар’ївки

93 бригада ЗСУ Війна на Донбасі Донбас ЗСУ Україна

У 93-й бригаді «Холодний Яр» Збройних сил України детально пояснили ситуацію та що відбувалося 26-го жовтня довкола села Старомар’ївка.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на заяву комбрига 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» Дмитра Брижинського та з посиланням на офіційну заяву бригади.

Село Старомар’ївка розташоване в міжпозиційному просторі на Донеччині поблизу населеного пункту Гранітне і є частиною Мирненської об’єднаною територіальною громадою.

На цій території є низка побутових проблем. Зокрема, із постачанням вугілля для опалення помешкань, із ремонтом частково зруйнованих будівель. Також ускладнений доступ місцевих мешканців до магазинів, а пенсіонерів до місць отримання пенсійного забезпечення тощо.

Мирненська сільська військово-цивільна адміністрація виступила з ініціативою у наданні допомоги жителями села Старомар’ївки.

Українська сторона СЦКК через СММ ОБСЄ в Україні отримала від незаконних збройних формувань відмову в наданні додаткових письмових гарантій безпеки на час проведення роботи комісії щодо вивчення проблематики та надання допомоги мешканцям Старомар’ївки.

Так 26 жовтня з метою охорони робочої групи, яка проводила заходи щодо надання гуманітарної допомоги мешканцям населеного пункту Старомар’ївка та на прохання керівництва місцевої військово-цивільної адміністрації, група військовослужбовців 93-ї механізованої бригади зайняла спостережні пости на околицях населеного пункту Старомар’ївка та забезпечила безпечне перебування цивільних осіб в ньому.

Після завершення роботи гуманітарної місії в той же день, 26 жовтня, усі військовослужбовці 93 бригади, які були задіяні для охорони робочої групи, залишили населений пункт Старомар’ївка та повернулися до своїх місць несення служби на лінії зіткнення відповідно до Мінських домовленостей.

Відео від українського журналіста Юрія Бутусова з військовими України, які на околицях Старомар’ївки вішають прапор:

Керівництво 93-ї бригади «Холодний Яр» наголошує, що ніяких змін в положенні підрозділів не відбувається.

«На сьогодні жодного військовослужбовця бригади в межах населеного пункту Старомар’ївка немає», – підкреслили військові.

Агресія Росії

Засоби масової інформації Росії скористалися цією ситуацією у своїх інтересах і розповсюдили неправдиву інформацію про начебто захоплення села підрозділами Збройних Сил України.

Після цих дій у Старомар’ївці, окупаційні сили Росії почали обстрілювати зі 122-мм гармат населені пункти та позиції військових України.

Старомар’ївка на мапі

Зокрема, під обстріл потрапило і село Гранітне. Внаслідок ворожого обстрілу було пошкоджено цивільну інфраструктуру. Один український військовослужбовець тоді загинув, інший зазнав поранення.

Тоді з метою змушення ворога до припинення вогню, за наказом Головнокомандувача Збройних Сил України було застосовано бойовий розвідувально-ударний безпілотний комплекс, який завдав удару по артилерійській позиції ворога.

Тоді було повідомлено, про знищення одного розрахунку ворожої артилерійської системи, решта полишили свої позиції.

28-го жовтня Державні федеральні телеканали Росії почали показувати на всю країну постановочні відео з несправжніми українськими військовими з нібито Старомар’ївки, переконуючи глядачів у тому, що військові України потрапили в оточення.

93 бригада ЗСУ Війна на Донбасі Донбас ЗСУ Україна