fbpx
Конгрес США погодив будівництво нових криголамів для Берегової охорони

Конгрес США погодив будівництво нових криголамів для Берегової охорони

Арктика Берегова охорона США Конгрес США Криголами Світ Суднобудування США

Конгрес США погодив будівництво нових криголамів для Берегової охорони.

Про це пише Navy Times.

Зараз у Берегової охорони США є два криголами , але лише один працює після серпневої пожежі, яка пошкодила корабель USS Healy.

Пожежа на борту USCGC Healy (WAGB-20) сталась 10 серпня 2020 року після виходу з  порту міста Сьюард у штаті Аляска, причиною загоряння став правий головний двигун.

Ліквідація пожежі тривала близько півгодини і по її результату був виведений з ладу сам двигун та вал правого борту.

Криголам Healy (WAGB-20) Берегової охорони США

Другий наявний у Берегової охорони криголам – USCGC Polar Star (WAGB-10) введений в експлуатацію у 1976 році та побудований на корабельні Lockheed Shipbuilding and Construction Company.

Інший його однотипний – USCGC Polar Sea (WAGB-11) не експлуатується з 2010 року через несправність п’яти з шести головних енергетичних установок.

Наміри придбати нові криголами Берегова охорона США оголосила у лютому 2017, коли уклала п’ять контрактів на загальну суму в 20 млн доларів на дослідження та аналіз по програмі Polar Security Cutter (PSC). За нею планувалось побудувати три важких та стільки ж середніх криголамів для потреб Берегової охорони.

Вже в травні того року тогочасний командувач Береговою охороною США адмірал Фредерік Зукунфт заявив, що через зміни як відбуваються у Арктиці кількість запланованих до будівництва криголамів може бути збільшена, а на їх борту одразу буде зарезервовано місце для розміщення різних видів озброєння включно з протикорабельними ракетами.


Матеріал по темі: Росія становить найбільшу військову загрозу для Північної Америки


У квітні 2019 року Берегова охорона та Військово-морський флот США обрали VT Halter Marine як підрядника для будівництва головного криголама за програмою PSC, вартість угоди оцінили у 745 млн доларів. Опціоном передбачена можливість замовлення двох додаткових криголамів.

Проєкт німецького полярного дослідницького судна Polarstern II.

Конструкція нового криголаму базується на проєкті німецького полярного дослідницького судна Polarstern II.

Арктика Берегова охорона США Конгрес США Криголами Світ Суднобудування США