fbpx
Контррозвідка затримала 5 російських агентів у трьох областях України 

Контррозвідка затримала 5 російських агентів у трьох областях України 

Держзрада Донецька область Запоріжжя Затримання Контррозвідка Одещина Росія СБУ Україна ФСБ Росії Шпигунство

Контррозвідка СБУ затримала п’ятьох російських агентів, які діяли в Одеській, Запорізькій та Донецькій областях.

Про це повідомляє офіційний сайт Служби безпеки.

Однією з учасниць ворожої агентурної мережі виявилася інженерка-технологиня одного з оборонних підприємств Запоріжжя.

За даними слідства, завданням агентів, які працювали на ФСБ РФ, була розвідка місць найбільшого зосередження особового складу та військової техніки ЗСУ на прифронтових територіях.

Також вони намагалися виявити склади з боєприпасами та паливно-мастильними матеріалами Сил оборони. Крім того, їх цікавили геолокації та особливості роботи промислових потужностей, де ремонтують важке озброєння українських військ.

“Водночас поплічники окупантів збирали відомості про наслідки ворожих прильотів та верифікували координати для нових ракетних атак РФ”, – розповіли в СБУ.

Для конспірації фігуранти діяли окремо одне від одного, але були підзвітні єдиному куратору ворожої групи – кадровому співробітнику ФСБ. Заявляється, що його установчі дані вже відомі співробітникам СБУ.

Серед затриманих була посадовиця відділу однієї з міськрад Донеччини. Крім неї, в області перебували ще двоє ворожих агентів – ексочільник місцевого комунального підприємства та мешканка Краматорська.

Іншою учасницею виявилася інженерка-технологиня одного з оборонних підприємств Запоріжжя. Вона «зливала» росіянам дані щодо ремонту бойової техніки на виробничих потужностях заводу. Ще одним російським агентом виявився посадовець транспортної компанії з Одещини. Він збирав інформацію про можливу передачу позашляховиків на потреби ЗСУ.

За даними СБУ, до вербування російською спецслужбою кожен із фігурантів був учасником прокремлівських груп у популярних месенджерах. Через що вони потрапили у поле зору ФСБ, яка потім дистанційно залучила їх до співпраці.

“Для комунікації з агентами їхній російський куратор створив кожному з них анонімний чат, з яких видаляли все прочитане листування”, – розповіли у Службі безпеки.

Під час обшуків у фігурантів вилучено мобільні телефони, які вони використовували для листування з російськими кураторами. Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігурантам про підозру у державній зраді. Затримані перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення.

Держзрада Донецька область Запоріжжя Затримання Контррозвідка Одещина Росія СБУ Україна ФСБ Росії Шпигунство